tiistai 7. kesäkuuta 2016

Väistöjä ja laukan muovailua

Tällä kertaa meillä oli Artsin valmennus jo alkuviikosta. Sain valita vapaasti Aasian tai Vaken, ja päätin mennä tämän tunnin Vakella. Viime aikoina ovat koulutreenit Vaken kanssa jääneet valitettavan vähiin, ja kyllä se taas alkaa näkyä ja tuntua. Harvemmin Vakea läpiratsastaa kukaan senkään vertaa kuin minä, vaan kyllä on ihan omalla vastuullani pitää ponia edes jonkinlaisessa kuosissa. Tunnin alussa meno ei tosiaankaan vaikuttanut erityisen lupaavalta, vaan Vake oli melko etupainoisen ja jäykän oloinen. Näistä lähtökohdista alkoi työskentely, ja Artsi käskikin varsin pian verrytellä laukassa jotta saatiin tehokkaammin irroteltua kone käyntiin. Ei kyllä vielä laukan jälkeenkään ollut mitään kaikkein letkeintä menoa.

Tänään työskentelimme jälleen väistöjen parissa. Nyt väistöt aloitettiin pitkän sivun alusta, ja niitä tehtiin portaittain pituushalkaisijalle asti aina välillä suoristaen. Vaken ristiaskellus oli hieman vastahankaista, eikä pidäte ulkoa ollut ihan kunnolla läpi. Silti väistöt auttoivat jumppaamaan ja irrottamaan liikettä, ja pikkuhiljaa poni alkoi ainakin väistöjen ulkopuolella liikkua paremmassa muodossa. Oli vähän puskemisen makua ja ehkä "möyhensin" ponia välillä avuilla liikaakin. Koetin ratsastaa etuosaa keveämmäksi, ja tähän liittyen Artsikin muistutteli taas istumaan takajalkojen päällä. Ympyrällä pyöriessä ja omaa tehtävävuoroa odottaessa tuli kyllä ihan näppäriäkin pätkiä, ja kyllä Vakesta alkoi vähitellen irrota jo parempaa menoa. Välillä jopa muistin hakea ideaa pohkeen eteen ratsastamisesta sen sijaan, että vain pelasin ohjan kanssa niskaa nyökkyyn. Vake tuntui hieman makailevan ohjan päällä, mutta hetkittäin se jopa keveni ja ryhdistäytyi.

Lopuksi otimme laukkatyötä ympyrällä, ja tässä saatiin vielä kunnon hiillostusta. Ihan ensimmäinen tehtävä oli pienen lepotauon jälkeen ratsastaa poni käynnissä aktiiviseksi ja pyöreäksi. Vakehan mennä jurnutti laiskana kaula pitkällä, mutta ei me tällaisesta lähdetty laukkaan vaan ensin sain marssittaa käyntiä reippaasti eteenpäin ja pitää ohjalla vähän vastaan. Sieltäpä Vake sitten loksahti kävelemään pyöreänä ja energisesti, kun vaan tarpeeksi pyysin. Tästä käynnistä kelpasi nostaa laukkakin. Oikea laukka lähti etenemään pyöreänä kuolaimella, ja tuntui Vaken laukaksi oikein mainiolta. Eipä siihen muuta tarvittu kuin napakkaa ratsastusta ja virittelyä käynnissä!

Ensin saimme tehtäväksi ratsastaa mahdollisimman lyhyttää laukkaa, ja mielestäni Vake laukkasikin aika hyvin paketissa. Silti askelta haluttiin vielä lyhyemmäksi, joten minun piti alkaa istua vielä passiivisempana ja liikettä vastustaen. Lyhentämisen jälkeen ratsastettiin ympyrällä vuorostaan eteen ja pitkään askeleeseen, ja askelpituuden vaihtelua jatkettiin useampi kerta edestakaisin. Eteen lähtemistäkin piti Vakelta pyytää tarpeeksi topakasti, jotta se lähti terävästi ja tempo selkeästi muuttui. Myös isossa laukassa tuli ihan kelpo pätkiä omasta mielestäni, sillä Vake eteni sujuvalla askeleella ja samalla pyöreänä. Artsi kuitenkin halusi nähdä vielä selvemmät erot ja nohevampaa reagointia Vakelta. Kun samaa lyhennys-pidennystehtävää mentiin vasemmassa laukassa alkoi Vakelta jo hieman puhti loppua, ja lyhentäessä laukka putosi pois jos en ollut huolellinen. Tähän suuntaan Vake ei kantanut itseään niin hyvin kuin oikeassa laukassa.

Olin lopputunnin rankempaan laukkarutistukseen melko tyytyväinen, sillä laukassa tuli jopa hyviä pyöreitä pätkiä ja istuinkin ainakin välillä aika vakaana ja eleettömästi. Laukkatyöskentely on aina ollut Vaken kanssa huomattavasti vaikeampaa kuin ravi, joten olen aina tyytyväinen, kun tule näinkin asiallista menoa. Tällainen laukan muuntelu lyhyemmästä pidempään on takuulla hyvää jumppaa, ja kuinka hyvää se tekeekään meidän estetreeneille! Lisää vaan tätä sileän harjoittelua niin jospa tässä taas letkeydytään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti