maanantai 20. kesäkuuta 2016

Yllättävän pyöreästi

Maanantain tunnille sain pitkästä aikaa Kingin. Menimme maneesissa, ja koska tunnin aihetta sai toivoa, päädyimme puomiharjoitusten pariin. Ensin kuitenkin mentiin hetki sileällä ravissa ja laukassa verrytellen.

Kingi tuntuikin jotenkin notkeammalta ja vastaanottavaisemmalta kuin pitkiin aikoihin, ja heti ohjat otettuani sain sen myötäämään niskasta pyöreämmäksi. Mitä ihmettä? Vasen kierros oli toki vaikeampi, mutta oikealle ratsastaessa poni kyllä loksahti kuolaimelle, kunhan muistin pitää vahvat ja tasaiset ulkoavut samalla kun asetin sisälle ja ratsastin pohkeella tuntumaa kohti. Tällainen Kingi oli talvella kun sillä ensimmäisiä kertoja ratsastin, mutta sitten välissä tuli ihan toivoton rautakankikausi. Mikä lie nyt muuttunut, mutta olipa kiva pitkästä aikaa saada Kingistä parempaa menoa irti. Ope ohjeisti rentouttamaan tuntuman kevyeksi heti, kun Kingi myötäsi ja pyöristyi. Piti myös muistaa, että Kingiä ei tule yrittää saada kovin lyhyeen muotoon, koska sillä on niin ahtaat leukaperät. Laukassa Kingi tuntui ensin vähän hitaalta, mutta eipä tarvinnut kuin yksi pitkä sivu ratsastaa suhisten eteenpäin niin poni virittyi liikkumaan eteen ja sitä sai alkaa pidellä. Laukasta oli pyöreys kaukana, mutta ainakin löytyi mukavan rullaava ratatempo.

Puomitehtävien osalta harjoittelimme perusteellisemmin kahden kavaletin linjaa ympyrän kaarella. Väli oli 14 metriä, ja tämä piti tulla sekä neljällä että kolmella laukalla. Neljä askelta oli Kingin kanssa helppo nakki, mutta kolme ei onnistunutkaan aivan ensiyrittämällä. Ratsastin laukkaa eteen parhaani mukaan, mutta sen lisäksi tarvittiin myös tien optimointia. Oikaiseminen molempien kavalettien sisäreunasta ei ollut se juttu, vaan ennemminkin piti ensimmäinen kavaletti ylittää ulkoreunasta samalla sisäänpäin johtaen. Tällä tavoin pääsin ratsastamaan kavalettien välille mahdollisimman suoran linjan, ja neljännen askeleen pudottaminen pois onnistui. Oikea kierros oli vasenta helpompi, sillä vasemmassa laukassa poni tuntui kaatuvan liian paljon sisäkyljelle. Molempiin suuntiin kuitenkin saatiin onnistuneet kolmen laukan suoritukset, vaikkei ehkä ihan tyylipuhtaasti.

Lopuksi ratsastimme laukan pidentämistä ja lyhentämistä sisältävän puomiradan. Tähän kuului äskeinen kaareva linja vasemmassa laukassa neljällä ja oikeassa kolmella askeleella, 17 metrin suora linja kuudella ja viidellä askeleella sekä vinottain kentän keskellä ylitettävä puomi, jolla piti vaihtaa laukkaa. Onnistuimme menemään etäisyydet halutuilla askelmäärillä, tosin kolmen laukan kaarelle tarvittiin sakkokierros. Suoralla linjalla puolestaan olisin voinut lyhentää laukkaa vielä selkeämminkin. Vaihto puomilla vasemmasta oikeaan laukkaan jäi takaosasta vajaaksi, mutta oikeasta vasempaan Kingi vaihtoi ihan puhtaasti.

Lopuksi menimme vielä hetken harjoitus- sekä kevyttä ravia. Kingi oli edelleen hankala vasemmalle, enkä saanut sitä tässä suunnassa kunnolla pyöristymään. Oikeassa kierroksessa ote löytyi paremmin, mutta olisin saanut ratsastaa edelleen enemmän pohkeella ja vähemmän ohjalla. Parhaiten Kingi pyöristyi, kun aloin keventää ja annoin sen venyttää kaulaa kevyemmällä tuntumalla.

Ihan mukava tunti, joka jätti pienen kipinän mennä Kingillä taas vaikka enemmänkin. Jostain syystä onnistuin pitkästä aikaa ratsastamaan Kingiä pyöreämmäksi, ja kyllähän se on silloin aivan eri poni kuin lankkuna juostessaan. Ravissa oli oikein kivoja pätkiä, mutta laukassa Kingi pitäisi vielä saada lyhyemmäksi ja paremmin takaosansa päälle, jos sillä tosissaan tahtoisi hypätä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti