tiistai 12. heinäkuuta 2016

Istunnasta se kaikki lähtee

Tiistaiaamuna ratsastin ylimääräisen koulutunnin, jolla ratsunani oli Aasia. Keskityimme tänään erityisesti istuntani parantamiseen, sillä tämä on se seikka, mistä kaikki muukin kiikastaa. Istuntaan pitäisi saada lisää napakkuutta, jotta saisin Aasian kulkemaan vielä hallitummin ja tasaisemmin. Kertarysäyksellä ei tällainen muutos tietenkään tapahdu, mutta asia vaatii jatkuvaa huomiota ja päättäväistä harjoittelua.

Tehtävät olivat osin eiliseltä tuttuja, sillä aloitimme venytetyllä keskiympyrällä ja sen kaarilla ratsastettavilla väistöillä. Aasia ei tehnyt väistöjä aivan yhtä sujuvasti kuin Palle, mutta käynnissä tehtävä luonnistui ihan asiallisesti. Etuosan kääntäminen uran sisäpuolelle oli vähintään yhtä tärkeää kuin takaosan pyytäminen ulos, joten ulkoapuja ei saanut unohtaa. Ravissa väistäminen oli nihkeämpää, ja johti helposti Aasian jännittymiseen. Oikea kierros oli myös tämän ponin kanssa hankalampi, mutta molempiin suuntiin olisi takaosa pitänyt saada väistämään jouhevammin. Väistöjen ulkopuolella Aasia liikkui pyöreällä kaulalla, vähän pitkänä mutta tuntumalla ja kuolaimella kuitenkin. Jonkin verran poni yritti vaivihkaa vetää minua etukenoon, ja ope ohjeisti keskittymään vahvaan ja pystyyn istuntaan. Kantapäitäkin piti saada alas ja jalkaa pitkäksi, joten tässähän alkoi olla jo liiankin monta juttua yhtä aikaa hallittavaksi.

Vaikutti siltä, että jalustimet jalassa ei tahtonut löytyä riittävän syvää ja pitävää istuntaa, joten päätin jälleen kerran käyttää oikoreittinä jalustimien ylös nostamista. Jatkoimme työskentelyä harjoitusravissa ratsastaen pituushalkaisijaa, jonka puolesta välistä käännettiin voltti ulos ja päätyyn tullessa vaihtui aina suunta. Edelleen keskityttiin istuntaan, eli eteen ei saanut nojata milliäkään, jalat piti pitää jäntevästi kiinni kyljissä ja kädet piti kantaa. Aasia esitti ihan kivojakin pätkiä, mutta edelleen olisin kaivanut parempaa istunnalla vaikuttamista etenkin pidätteiden osalta. Oikealle kääntyvällä voltilla ulkolapa karkasi helposti, joten kaartamisen kanssa piti olla huolellinen. Päätyyn tullessaan Aasia puolestaan olisi mielellään juossut kulman läpi sisälapa edellä, joten tässä otettiin käyttöön pidätteet sekä napakka sisäpohje.

Ratsastimme pituushalkaisijaa vielä laukassa. Tehtävä oli tuttu, eli ensimmäinen kolmannes laukassa, siirtyminen raviin ja uuden suunnan laukka viimeiselle kolmannekselle. Aasia laukkasi tuttuun tapaansa reippaasti, mutta laukka tuntui pysyvän vähän aiempaa paremmin yllä. Linjalle tultiin kuitenkin turhan kiireisesti, joten siirtyminen ei ollut koskaan kovin hallittu, enkä saanut ravia riittävän nopeasti ja pehmeästi kontrolliin. Tämä asia meiltä onnistui edellisellä Artsin tunnilla paremmin, eli nyt homma ei toiminut niin nätisti istunnalla. Vasen laukka nousi linjalla napakasti, mutta oikea vaati enemmän valmistelua onnistuakseen. Päätyyn tullessa pitikin taas nojata aivan vimmatusti taakse Aasian laukatessa kulman läpi hieman holtittomasti.

Tänään ei mennyt ihan niin mukavasti kuin parhailla valmennuskerroilla, mutta ravissa ja käynnissä toki ihan nätisti. Kun olen ratsastanut vaihteeksi parilla paremmin ylämäkeen liikkuvalla hevosella, niin Aasian etupainoisuuden huomasi nyt selvemmin. Sekin asia korjaantuisi tietysti ennen muuta istunnan kautta, eli minun täytyisi itse päästä paremmin ponin takaosan päälle. Istunnalla olisi myös päästävä vaikuttamaan paremmin pidätteiden osalta, jotta ohjaa ei tarvitsisi käyttää niin paljon. Aikaisemmin olen jo tässä asiassa päässyt vähän paremminkin jyvälle ja saanut ponin kuulolle myös laukan jälkeen. Onneksi meillä on luvassa lisää treenitunteja asian parissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti