keskiviikko 13. toukokuuta 2015

Hauskaa menoa kavaleteilla

Keskiviikon tunnilla oli luvassa puomeja ja kavaletteja. Sain vähän hihitellä open jakamalle ratsulle, sillä sain pikkuvuonohevosen Taran. Olen ratsastanut Taralla kahdesti aikaisemmin, ja sen kanssa on minulla ollut suuria vaikeuksia saada laukka nousemaan. Niinpä olin vähän epäileväinen sen suhteen miten kavalettiharjoitukset tulisivat sujumaan jos en saisi ponia edes laukkaamaan.

Menimme puomeja ensin ravissa loivan kiemurauran kaltaisella reitillä. Tara oli ravissa aika huoleton menijä, sillä se puksutti reippaasti eteenpäin ja ylitti puomit sujuvasti ja jarruttelematta. Ei se mitenkään kovin kummoisesti asettunut ja taipunut, mutta en ottanut tästä isompaa stressiä. Ope oli etukäteen luvannut neuvoa miten Taran saa laukkaamaan, ja kun tuli laukkatehtävien vuoro sain ohjeeksi ottaa ponin ensin reippaaseen raviin ja nostaa laukan lyhyellä sivulla ääniapuja käyttäen. Hihkaisin siis pohkeiden tueksi aina reippaan "hop, laukka" -käskyn, ja tällä konstilla Tara nostikin laukan ilman ongelmia. Vähän ajaen ne nostot menivät, mutta pääasia että sain tällä kertaa Taran laukkaan ilman taistelua.

Hyppelimme ensin kahden kavaletin suoraa linjaa, jolle tuli 5-6 laukka-askelta. Tara eteni niin reippaasti että vetosuuntaan väli meni viidellä askeleella leikiten. Toiseen suuntaan sen sijaan piti viiteen laukkaan ratsastaa enemmän eteen. Enimmäkseen ponnistuspaikat pikkukavaleteille löytyivät näppärästi, ja Tarahan olikin oikein hauska ratsu tällaisiin tehtäviin. Ohjeena oli pyytää Taraa hyppäämään ennemmin vähän kauempaa kuin ottaa turhia pikkuaskeleita, ja aloin jossain vaiheessa heittäytyä hyppyihin vähän turhan reilusti. Kavaleteilla oli korkeutta ehkä 20-30 cm, joten ei nyt pienenkään ponin kanssa olisi tarvinnut lähteä liioittelemaan puomin ylitykseen mukautumista.

Suoran linjan perään yhdistettiin vielä laukanvaihtotehtävä, jossa mentiin loivalla kiemurauralla kaksi kavalettia. Aloitimme vasemmassa kierroksessa, ja liekö ollut vahinko mutta ensimmäisellä kierroksella Tara teki hienot vaihdot kiemuran molemmilla kavaleteilla. Tämä onnistui, koska molemmat hypyt lähtivät vähän kaukaa niin että Tara loikkasi isommat hypyt kavalettien yli. Myöhemmin en enää saanut vaihtoja onnistumaan kumpaankaan suuntaan, vaan aloin ehkä liikaakin usuttaa Taraa kavaletteja kohti isoa hyppyä toivoen ja askeleen osumisessa sopivaan paikkaan tuli pientä sähläystä. Huomasin Taralla olevan välillä pieniä ohimenoaikeita, mutta sain ne kuitenkin torpattua aika helposti. Tarahan on sellainen ponivintiö joka juoksee esteiden ohi jos mahdollisuus siihen tulee, joten ohjaamisessa sai olla vähän tarkempana. Aivan viimeisellä hyppykierroksella herpaannuin keskittymään vain laukanvaihdon valmisteluun niin että Tara pääsikin livahtamaan ohi kiemuran ensimmäisestä kavaletista. Yksi pieni lipsahdus pääsi siis tapahtumaan aivan loppumetreillä. Tarkemmalla ohjauksella kahden pohkeen välissä Tara meni jälleen mutkittelematta loppujen kavalettien yli.

Kavalettien hyppely reippaalla Taralla oli hupia, ja olin ihan positiivisesti yllättynyt. Laukanvaihdot eivät nyt oikein onnistuneet ja lopputuntia kohti aloin liian innokkaasti heittäytyä mukaan pikkuhyppyihin, mutta hauskaa oli kuitenkin. Hienointa oli se että sain laukat nyt nousemaan yhtään tuskailematta, joten aikaisempiin Tara-kertoihin nähden tämä oli huima parannus. Tara ei ilmeisesti oikein aina ymmärrä epämääräisiä pohjeapuja, mutta selkeästä äänikäskystä se kyllä kiltisti nostaa laukan kunhan kuski ei liikaa häiritse. Kun laukkaan päästään niin Taran pehmeä ja reipas meno laittaa pakostikin hymyilyttämään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti