keskiviikko 2. heinäkuuta 2014

Kouluratakurssi, päivä 2: keskiaskellajeja ja siirtymisiä

Kouluratakurssin toisena päivänä jatkoimme Jussin kanssa A-merkin ohjelman tehtävien parissa. Vaihdoin siis suoraan estetunnilta Eetun satulasta Jussin selkään. Jussi puolestaan tuli tallista, ja tunnin alussa sen liikkumisessa olikin enemmän jähmeyttä ennen kuin hevonen lämpeni. Itsekin olin eilistä pahemmin jumissa, sillä en tänään ehtinyt venytellä ennen tuntia vaan jouduin tulemaan tallille aika kiireellä töiden jälkeen. Alkukäynnit toki hyödynsin taas mahdollisimman huolelliseen lonkkien venytykseen. Siitä huolimatta tänään kävi niin että en saanut polvia tarpeeksi irti satulasta vaan ne puristivat satulan melko massiivisia polvitukia vasten. Vasempaan polveen tuli pieni hiertymän alku ja oikea polvi kipeytyi muuten niin että lopputunnista kipu alkoi jo häiritä harjoitusravissa istumista. Ei näin vaan ole aiemmin käynyt, vaikka ainahan minun on ollut Jussin kyydissä hankala olla kun hevonen on niin mahdottoman leveä ja koulusatulassa on vielä ne paholaisen keksimät polvituetkin.

Tunti aloitettiin ratsastaen voltteja ensin keventäen ja sitten harjoitusravissa. Jussin askel oli tosiaan vielä aika pientä ja jäykkää, ja ope kehotti aktivoimaan ravia pidemmäksi ja letkeämmäksi sekä hevosen vatsa- ja selkälihaksia käyttöön. Ideana oli että takaosaa ja koko kroppaa aktivoimalla saataisiin Jussi kantamaan itsensä paremmin ja näin ollen myös ryhdikkäämmäksi ja lyhyempään raamiin. Melko etupainoinen Jussi tietysti oli, mutta ei mielestäni niin raskas kädelle kuin eilen eikä painunut niin korostetusti kuolaimen alle. Ravi lähti pikkuhiljaa pehmenemään ja askel joustamaan vähän paremmin niin että harjoitusravissakin pystyi istumaan. Edelleen ope toivoi liikkeeseen lisää lennokkuutta, mutta arastelin ratsastaa ravia kovin paljon isommaksi kun istuminen oli jo muutenkin sen verran haastavaa.

Tänään harjoiteltiin A-merkin radan laukkakuviota ratsastaen pitkälle sivulle voltti ja tämän jälkeen saman tien keskiympyrä keskilaukassa. Jussi oli aluksi raskaan oloinen laukassa, mutta paransi menoa kerta kerralta. Silti meille jäi etupainoisuusongelma jonka vuoksi keskilaukasta kiinniottaminen ja askeleen lyhentäminen harjoituslaukkaan oli vaikeaa. Kun hevosen oli keskilaukkavaihteelle kerran saanut niin sehän puksutti eteenpäin kuin juna. Ihan hyvää laukkaa sinänsä, mutta keski- ja harjoituslaukan välille olisi pitänyt saada selvempi ero. Pari kertaa kävi niin että pidätteestä Jussi putosikin raville sen sijaan että olisi lyhentänyt laukkaa. Ope ohjeisti istumaan laukkaa lyhentäessä lantiosta hiljempaa, eli että en istunnalla ikään kuin jatkaisi isompaa laukkaa vaan liioitellun lantion liikkeen sijaan pitäisin laukan yllä pohkeella. Perusongelma kuitenkin pysyi samana, eli hevosen olisi pitänyt liikkua paremmin takaosan päällä jotta siirtymisistä lyhyempään laukkaan olisi saatu sujuvia ja kevyitä.

Kun laukkakuviota oli harjoiteltu molempiin suuntiin työskenneltiin loppuaika vielä ravissa. Harjoitusravissa ratsastettiin pituushalkaisijaa suoruuteen pyrkien, ja pitkillä sivuilla tehtiin ravista pysähdyksiä. Jussi liikkui ravissa nyt mukavan kevyenä etuosasta, ja miellyttävä, sopiva ohjastuntuma pysyi hyvin tasaisena. Ope kehui että raami oli nyt hyvä. Meno oli myös tahdikasta ja pituushalkaisijalla suoraa. Vaikka etuosa olikin nyt vähän kevyempi niin siirtymiset alaspäin tuottivat edelleen ongelmia. Pysähdyksissä Jussi oli yksinkertaisesti liian hidas pidätteelle, enkä saanut pysähdystä koskaan tehtyä tarkasti kirjaimen kohdalle vaan aina ajauduttiin ohi. Otettiin lopuksi vielä pari keskiravilävistäjää, ja polviparkaani ajatellen kevensin nämä ihan suosiolla. Varsinkin viimeisellä lävistäjällä Jussi venytti askelta mielestäni oikein hyvin ja energisen oloisesti painumatta raskaaksi edestä. Tällaista keskiravia kun vaan pääsisi joskus kisoissakin esittämään.

Kokonaisuudessaan ihan ok menoa tänäänkin. Selvästi suurimmat vaikeudet kouluradan ratsastamista ajatellen liittyvät alaspäin siirtymisiin, sillä Jussi on vieläkin turhan etupainoinen ja käy siirtymisissä helposti kovin raskaaksi edestä. Kaikista suurin haaste tässä suhteessa ovat siirtymiset laukan sisällä, sillä laukka askellajina ei ylipäänsä kuulu Jussin vahvuuksiin ja löytyy niitä heikkouksia tietysti oman istunnankin puolesta. Hevosen painoa pitää vaan sitkeästi yrittää saada etuosalta takaosalle niin aika moni ongelma ratkeaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti