tiistai 1. heinäkuuta 2014

Kouluratakurssin aloitus

Kouluratakurssille piti päästä tietysti tänäkin kesänä, ja sainpa vielä toivomani hevosenkin eli Jussin, jolla samaisen kurssin menin myös viime vuonna. Kurssin kesto tällä kertaa on kolme päivää, joista viimeisenä ratsastetaan A-merkin kouluohjelma. Helppo A -ratoja kun en vielä kisoissa ole uskaltautunut ratsastamaan niin kurssilla sellaista on hyvä kokeilla.

Ensimmäisenä päivänä treenissä olivat ohjelman tehtävistä raviväistöt pituushalkaisijalta uraa kohti sekä vastalaukat. Verryteltiin ensin hieman kevyessä ravissa, ja totesin Jussin liikkumisen olevan heti alkajaisiksi mukavan pehmeän ja letkeän oloista. Asiaa varmasti auttoi se että Jussi jatkoi suoraan edeltävältä tunnilta ja oli vieläpä hypellyt kavaletteja. Etupainoisuutta ja liian syvään muotoon painumista oli kuitenkin tuttuun tapaan havaittavissa, eli niska ei ollut läheskään aina korkein kohta ja pidäte ei ollut vielä kunnolla läpi. Niinpä raviväistöt alkoivat vähän jyräten, eikä Jussi ehtinyt ottaa kunnon ristiaskeleita kun ei etuosa jäänyt pidätteestä odottamaan. Apuna tähän oli tietenkin napakampi pidäte ulko-ohjasta, sekä jo ennen väistöä hevosen kasaaminen kuulolle pienillä pidätteillä niin että väistön pääsi aloittamaan etuosa kontrollissa. Heti kun pidäte toimi niin väistäminen alkoi sujua oikein helposti. Suunnan vaihduttua piti ensin tehdä samat korjaukset pidätteen kanssa, mutta myös tähän vaikeampaan suuntaan eli oikealle väistäessä väistö onnistui lopulta hyvin. Olin myös tyytyväinen siihen että istuin väistöissä aika suorassa enkä vaikeillakaan hetkillä alkanut vääntyä pahasti mutkalle.

Väistöjen jälkeen työskenneltiin hetki vasemmassa laukassa. Jussi oli laukassa aluksi aika etupainoinen ja raskas, mutta liikkui kuitenkin pyöreänä vaikkakin liian matalana. Pyöreänä laukkaavan hevosen selässä pääsin ihan asiallisesti istumaan istuinluilla ja jäntevästi liikkeen mukana. Ope muistutteli istuntakurssilta tuttua "ulkokyljen kautta kääntämistä" niin etten kaarteissa päästänyt ulkokylkeäni pitkäksi ja voimattomaksi vaan oikean kyljen tuki piti.

Laukkatehtäviä jatkettiin nostaen toiselle pitkälle sivulle vastalaukka käynnistä ja laukaten sivun loppuun asti ennen raviinsiirtymistä. Ravista tuli vielä myötälaukan nosto lyhyellä sivulla ja voltit päätyyn sekä pitkälle sivulle. Jussi oli nostoissa välillä vähän hidas, varsinkin jos sähläsin ja valmistelin liikaa. Sain myös olla varovainen ettei Jussi alkanut vastalaukan nostoon tullessa poikittaa uran sisäpuolelle tai työntää sisälapaa karkuun. Laukassa meno oli nyt kevyempää ja ryhdikkäämpää, itse asiassa oikein hyvänkin oloista, mutta aina raviin siirtyessä Jussi pääsi painumaan liian etupainoiseksi. En vaan istunut satulassa tarpeeksi napakasti jotta koko ratsukko olisi pysynyt siirtymisessä enemmän takaosan päällä. Pientä kevenemistä siirtymisiin kuitenkin toistojen myötä tuli, ja paras raviinsiirtyminen saatiin viimein tehtyä open ohjeistettua katsomaan siirtymisessä ylöspäin sen sijaan että tuijotin hevosen kaulaa tarkistaakseni kuinka etupainoiseksi se menikään. Tällä niksillä siirtymisen etupainoisuus ja töksähtävyys väheni heti.

Ei ollenkaan hassumpaa menoa Jussin kanssa tänään, mutta toki ongelmina olivat Jussille tyypillinen etuosan raskaus ja painuminen helposti liian syvään muotoon. Alkutunnista alkoi suorastaan ärsyttää kun hevosen ainoa reaktio pidätteeseen oli kaulan rullaaminen lyhyemmäksi linkkuun sen sijaan että meno olisi yhtään hidastunut saati ryhdistäytynyt. Tunnin edetessä Jussi kuitenkin keveni selvästi, ja laukkatyöskentely onnistui mielestäni varsin hyvin siihen verrattuna miten jähmeää Jussi laukka on toisinaan ollut. Istunnankin suhteen oli tänään sekä ravissa että laukassa mukavan napakka olo, ja ope kehui että istuin nyt mukavan symmetrisenä kyljistä. Istuntakurssin opit ovat siis ehkä tehonneet, eli olen hieman alkanut hahmottaa kuinka saan kropan pysymään suorana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti