keskiviikko 2. heinäkuuta 2014

Venyy, venyy!

Keskiviikkona oli ennen kouluratakurssin tuntia vuorossa ensin normaali viikkotunti, tällä kertaa esteiden parissa. Ratsuna oli mukavuus- ja luottoponini Eetu.

Ensimmäinen tehtävä ravi-ja laukkaverryttelyjen jälkeen oli kavaletin ylitys ympyrällä pyrkien ratsastamaan ponnistuspaikka melko lähelle ja hyppy pyöreäksi. Ympyrällä mentiin kerrallaan pari kierrosta etsien laukan rytmiä. Eetun kanssa laukan pyörivyys ja pyöreys oli vielä vähän hukassa, ja pohkeella olisi pitänyt siis ratsastaa takaosaa kunnolla mukaan. Kavaletti sinänsä ylittyi ihan hyvistä paikoista.

Seuraava tehtävä oli 16 metrin suora linja, aluksi molemmat esteet ristikoina. Tehtävän aluksi hypättiin vielä pohjalle kavaletti ympyrällä. Ristikkolinjalle oli tavoitteena viisi askelta, ja Eetun kanssa tämä toteutui helposti kun tultiin rauhallista, pienehköä peruslaukkaa. Positiivista oli että poni pysyi linjalla ja hypyissä kohtalaisen suorana. Esteitä korotettiin aavistuksen verran ja nyt väli oli tarkoitus ratsastaa neljällä askeleella. Yritin ratsastaa Eetun laukkaa isommaksi, mutta en tehnyt tätä tarpeeksi tosissani. Eetulla ei ollut oikein riittävää imua esteelle niin että pohkeesta olisi lähdetty napakasti eteen, ja niinpä linjan toiselle osalle otettiin se viides miniaskel.

Laukan venymistä tarvittiin myös seuraavassa tehtävässä. Tultiin ensin 12 metrin linja ja sen jälkeen jatkettiin 16 metrin linjalle, nyt oikeassa laukassa ja tavoitteena väleihin kolme ja neljä laukkaa. Nyt tiesin ratsastaa Eetua vielä rohkeammin isompaan laukkaan, ja hoksasin keventää kättä niin että tuntuma oli rennompi ja antoi vapautta laukata enemmän eteen. Estettä kohti mennessä en jäänyt himmailemaan vaan pyysin lähtemään hyppyyn tarvittaessa vähän kauempaa. Eetu vastasi näihin korjauksiin, ja laukka alkoi pyöriä paremmin. Molemmille linjoille saatiin oikeat askelmäärät, ja Eetu todella lähti pohkeesta venyttämään eteen. Oikeaan kierrokseen laukka tietysti tuppasi vaihtumaan vääräksi, mutta jälkimmäisellä linjalla Eetu jopa hienosti korjasi tämän ja tuli alas oikeaan laukkaan.

Viimeiseen hyppykierrokseen olin oikein tyytyväinen. 12 metrin väli oli kolmella askeleella helppo nyt kun Eetulla oli kunnolla ajatus eteen. 16 metrin linjalle tultiin sisään vähän pohjasta, ja pienen hypyn jälkeen jouduin pyytämään reilummin eteen. En kuulemma kuitenkaan tuupannut istunnalla vaan ratsastin juuri oikein vahvalla pohkeella. Eetuhan venytti pyynnöstäni niin että päästiin alun hidastuksesta huolimatta sujuvasti neljällä askeleella, ja kaiken lisäksi poni pysyi niin suorana että oikea laukka säilyi koko linjan ajan. Hienoa Eetu!

Tänään mentiin vankasti mukavuusalueella esteiden pysyessä ihan matalina. Eetun laukan venyttäminen näihin väleihin antoi kuitenkin jonkin verran haastetta, sillä tyypillisestihän Eetu tykkää mennä lähelle estettä ja aika lyhyellä askeleella. Suoriuduimme tästä tehtävästä niin hyvin että tunnista jäi mukava onnistumisen fiilis.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti