keskiviikko 20. helmikuuta 2013

Neliöitä ja ympyröitä

Koulutunnilla ratsuna oli tällä kertaa Rappen.

Jatkettiin edelleen istuntateemalla kiinnittäen erityistä huomiota lonkankoukistajien rentouteen sekä korrektiin pohkeidenkäyttöön. Lisäksi mukaan otettiin jo vähän enemmän "temppuja" eli etuosan siirtoa takaosakäännöksenomaisesti. Tämä aloitettiin ratsastamalla päätyihin neliökuviota jossa neliön kulmat osuivat lyhyen sivun keskelle, kummallekin pitkälle sivulle sekä keskihalkaisijalle. Näissä kulmakohdissa oli tarkoitus kääntää hevosen etuosaa uuteen menosuuntaan takaosan ympäri. Tämä olisikin varmasti ollut erinomainen harjoitus Rappenin suoristamiseksi molempien pohkeiden väliin jos vaan kuskilla olisi riittänyt rahkeet ottaa tehtävästä kaikki hyöty irti. Kun ei riittänyt niin kiemurreltiin sitten menemään aika monella mutkalla ja oikealle lavalle kaatuen. Rappen kyllä parhaansa mukaan kuunteli ohjeita ja malttoi käännöksissä olla ryysimättä ulos tehtävästä, joten etuosa siirtyi ihan nätisti mutta yleensä takaosa kiepsahti saman tien karkuun ulospäin. Oikeaan kierrokseen oli myös vaikeuksia saada käännökseen asetus sisälle Rappenin pyrkiessä kulkemaan banaanina vasemmalle ja oikean lavan puskiessa karkuun. Käännökset paranivat hieman kun rauhoitin ja kevensin ratsastustani niin että hoidin käännökseen etupäässä istunnalla ja hienovaraisella ohjalla johtamisella.

Ravityöskentely oli sujuvampaa kuin käynnissä pakertaminen, ja Rappen alkoi laskea nenää alas sekä tulla pehmeämmin tuntumalle. Kunhan vaan tarpeeksi tarmokkaasti ratsastin pohkeesta eteen ettei ravi jäänyt ihan hiippailuksi niin ympyröillä nähtiin jopa hetkellistä pyöristymistä. Edelleen ongelmana oli vinous ja oikean lavan sisäänpuskeminen. Asettaminen oli aluksi vähän hajamielistä ottamista ja päästämistä, ja ope muistutteli pitämään ohjasta riittävän pitkään ja myötäämään vasta sillä hetkellä kun hevonenkin myötää. Vasemmassa kierroksessa asetus sisään oli helppoa, mutta ulkopuolelle olisi tarvittu vielä parempaa tukea pitämään oikea lapa aisoissa. Nyt ajauduttiin helposti tilanteeseen jossa ratsukon molemmat osapuolet olivat kyljestä linkussa vasemmalle oikean puolen pullistuessa pitkäksi ulos. Yritin keskittyä pitämään edes itseni suorassa sekä ajoittain asettamaan ulospäin, ja kunhan vaan suoruuden puolesta tuli jotain tolkkua niin pieniä pätkiä meno oli jo paremman tuntuista. Välillä mentiin ainakin vähäsen pyöreänä ja välillä taas paketin hajotessa kadotettiin sekin vähä.

Laukkaa työstettiin pääty-ympyrän ja alkutunnin "päätyneliön" välillä vuorotellen. Tehtävänä oli ratsastaa ympyrällä askelta pidemmäksi eteen ja neliöllä taas koota laukkaa. Nämä hifistelyt jätin kuitenkin suosiolla vähemmälle ja pyrin lähinnä vain saamaan Rappenin laukan kolmitahtisen pyöriväksi ja tasapainoiseksi. Aloituskierros oli vasen, ja tähän kierrokseen Rappen laukkasikin suorastaan yllättävän hyvin. Meno oli suhteellisen hallittua ja tasapainoista, ja Rappen hakeutui mukavan pyöreäksi tuntumalle kunhan pidin ulko-ohjan kädessä enkä antanut kaulan ylitaipua vasemmalle. Ympyrä- ja neliöuran välille en saanut kovin kummoista eroa Rappenin tunkiessa tähänkin suuntaan sisäpohjetta vastaan niin että taipuminen jäi puutteelliseksi. Laukassa oli kuitenkin pääasiassa ihan hyvä fiilis kun Rappen hakeutui liikkumaan enemmän oikein päin ja itse yritin rentoutua istumaan hevosta häiritsemättä.

Oikea laukka olikin sitten ihan toista maata: nelitahtista, kiireistä, lapa edellä puskemista pitkänä ja kuolaimen yllä. Laukattiin ympyrällä oikealle melko pitkä tovi, mutta eipä se siitä juuri paremmaksi muuttunut. Jotain olisi pitänyt omassa tekemisessä saada muutettua sen sijaan että jatkoin samaa toimimattomaksi havaittua sisäohjassa roikkumista ja sisäpohkeella kaivamista. Kokeilin vähän rauhoittaa lantion liikkumista laukan mukana ja pitää keskikroppaa napakampana, mutta tässä sai olla varovainen jottei Rappen tiputtanut raville.

Loppuverryttelyssä tavoitteena oli ratsastaa hevoset kunnolla eteen ja alas. Ympyröillä sain asetuksesta Rappenin välillä myötäämään ja venyttämään kaulaa pyöreänä eteen-alas, mutta koska edelleen suoruudessa ja pohkeiden läpimenossa oli puutteita ei muoto säilynyt tasaisena.

Suuret onnistumisen ja oivalluksen hetket jäivät tänään puuttumaan, mutta hyvää oli kuitenkin toimiva vasen laukka. Ope tuumasi että oli mukava nähdä Rappenin tarjoavan laukassa oikeita asioita ja yrittävän parhaansa mukaan. Muissa askellajeissa (ja laukassa oikealle) ei sitten oikein tullut valmista, mutta on meillä joskus huonomminkin Rappenin kanssa mennyt. Kaikki olisi niin paljon helpompaa jos hevonen ei olisi vino ja toispuoleinen ja jos kuski ei olisi ihan samalla tavalla vino ja toispuoleinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti