torstai 28. elokuuta 2014

Tekniikkaharjoitusten haasteet

Torstain Tallinmäen tunnilla oli tänään "estekoulua" ja tekniikkatehtäviä, eli säästeltiin hevosia viimeaikojen runsaan hyppäämisen jälkeen ja hiottiin aina niin vaikeita mutta tarpeellisia perusasioita.

Aloitettiin ravissa verrytellen ja ratsastettiin pitkillä sivuilla lyhyitä väistöpätkiä uralta sisään ja suoristuksen jälkeen takaisin. Vake väisti itse asiassa yllättävänkin hyvin ja näppärästi, eli ei tarvittu kuin vähän merkkiä pohkeella niin poni väisti kuuliaisesti ja mielestäni aika symmetrisesti molempiin suuntiin. Keventäen ja harjoitusravissa istuen oli aivan yhtä helppoa väistää. Hyvistä väistöistä huolimatta ei oikein löytynyt hyvää tuntumaa eikä pyöreyttä, vaan Vake jäi liikkumaan säästeliäässä perusmoodissaan selkää kunnolla käyttämättä. Väistöt ajoivat asiansa sen puoleen että Vake alkoi kuunnella paremmin kumpaakin pohjetta ja liikkua suorempana, eli pahin "nojaaminen" oikeaan pohkeeseen helpotti.

Verryteltiin vielä hieman laukassa, ja aloitettiin sitten ne kamalan vaikeat tekniikkatehtävät. Ensimmäisenä luulot otettiin pois hyppäämällä pääty-ympyrällä kahta pientä ristikkoa. Ristikoiden väli oli 4-5 laukka-askelta, ja kääntäminen näiden välillä osoittautui yllättävänkin vaikeaksi. Joko poni ajautui ensimmäisessä hypyssä aivan liikaa ulos niin että piti kääntää todella hätäisesti ja sisäohjassa roikkuen, tai sitten kaaduttiin kaarre sisälapa edellä rungosta taipumatta. Olihan siinä vähän sähläystä ja ylitettiin ristikot välillä aika mielenkiintoisilla tyyleillä, mutta saatiin kuitenkin molempiin suuntiin edes joku onnistuneempi toisto joissa kaarre sujui tasapainoisemmin.

Seuraava tehtävä sisälsi kavaletin ylityksen pituushalkaisijalla, ohjaamisen oikealle/vasemmalle kaarevasti ristikolle (sen sijaan että hevonen olisi jatkanut suoraan pituushalkaisijalla olevalle esteelle), laukanvaihdon ja tästä kaarteen takaisin pituushalkaisijalle ylittäen suorassa linjassa pienen esteen ja kavaletin. Pituushalkaisijan lopuksi tehtiin vielä kontrolliharjoituksena pysähdys. Aloitimme tehtävän aivan hurjasti kiemurrellen niin että pituushalkaisijalla etenimme puolelta toiselle huojuen, ja ylitimme esteet aika reilusti oikeaan reunaan valuen. Pysähdys oli toki Vaken kanssa helppo nakki. Seuraavilla kierroksilla petrasimme niin että menosuunta oli selkeämmin tiedossa, ja ponnistuspaikat pikkuesteille alkoivat löytyä paremmin kohdilleen. Vieläkin tosin käänsin pituushalkaisijalta ristikolle turhan aikaisin, ja ristikon jälkeen taas valuttiin kaarteessa liian nopeasti sisään sen sijaan että olisi hyödynnetty kaikki mahdollinen tila. Kaarteissa olisi pitänyt saada poni taipumaan paremmin, sillä nyt mentiin aina vähän lapa edellä tunkien mikä söi kaarteiden tasapainoa ja sujuvuutta.

Seuraava versio tehtävästä alkoi pituushalkaisijalla kavaletin ja pienen pystyn suoralla linjalla, ja jatkui päädyssä ympyrällä ylittäen kaksi ristikkoa kuten päivän ensimmäisessä tehtävässä. Tästä jatkettiin vielä uudestaan ympyrän ensimmäiselle ristikolle, jolta tulikin nyt laukanvaihto ja kääntäminen pituushalkaisijalle ja kavaletille. Vake sujui pituushalkaisijalla oikein mukavasti eteen ja hyppäsi innokkaasti pienet esteet, mutta kaarteissa vähän hyydyttiin ja ohjaaminen ympyrällä oli edelleen hieman hakusessa. Selvitimme ristikot ympyrällä ihan kunnialla, mutta sellainen helppouden ja hallinnan tunne kääntämisestä jäi puuttumaan. Laukanvaihto ristikolta pituushalkaisijalle kääntäen ei onnistunut kumpaankaan suuntaan itse hypyssä, eli en tiedottanut ja johtanut riittävän selkeästi ja riittävän aikaisin. Toki laukka sitten vaihtui kaarteessa itsekseen.

Pakko oli taas tunnustaa se tosiasia että perusratsastuksessa on puutteita jotka tällaiset tekniikkatehtävät armotta paljastavat. Miten voikin näin "helpot" tehtävät näin pienillä esteillä ollakin näin vaikeita! Kääntämisessä, suoruudessa ja kaarteisiin taipumisessa on kyllä paljon parannettavaa. Vaikka tällaiset tekniikkaharjoitteet kavalettitasolla tuntuvatkin ehkä tylsiltä ja vaikeilta niin niitä olisi ehdottomasti tehtävä paljon lisää. Jotta varsinainen hyppääminen olisi mielekästä niin perustan on oltava kunnossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti