sunnuntai 11. marraskuuta 2012

Sähläystä puomeilla

Kisa-aamupäivän jälkeen ehdin kääntyä pikaisesti kotona ennen kuin palasin tallille omalle vakiotunnilleni. Ohjelmassa oli pitkästä aikaa puomeja, ja ratsuna niin ikään pitkästä aikaa Rappen.

Tunti jakautui tehtävien puolesta kolmeen osaan. Ensimmäinen osa koostui työskentelystä ravipuomisarjoilla, joilla oli tarkoitus saada hevonen liikkumaan pyöreänä sekä lyhyttä aktiivista ravia "ylöspäin". Tehtävä ei onnistunut ihan toivotulla tavalla, sillä vaikka hetkellisesti saatoin saada Rappenin pyöristymään asetusten kautta voltilla tai ympyrällä oli puomisuoralla pyöreys auttamattomasti kateissa. Lönkyteltiin toki puomien yli mutta eipä siinä ravissa ollut oikein sitä toivottua aktiivisuutta. Rappen tuntui olevan vähän hitaalla vaihteella vielä tässä vaiheessa tuntia, ja kuski itse oli liikenteessä kisojen jälkeisellä hälläväliä-asenteella. Ope neuvoi pyytämään ympyröillä erityisesti sisäpohkeella eteen ja aktivoimaan sisätakajalkaa. Oikeaan kierrokseen Rappen oli kovasti tunkemassa lapa edellä sisälle, ja napakka sisäpohje auttoikin yhtäaikaa sekä tähän että aktiivisuuden puutteeseen.

Ravipuomitehtävän ohessa verryteltiin myös hieman laukassa nostaen laukka puomisarjan jälkeiseltä lyhyeltä sivulta ja laukaten pitkän sivun alkuun ja loppuun voltit. Kierros oli vasen, mikä laukka onkin Rappenilla muistaakseni vahvempi. Volteilla laukka tuntui ihan toimivalta ja hallitulta, mutta pitkä sivu siinä välissä meni vähän kiireiseksi ja nelitahtiseksi.

Seuraava harjoitus oli tunnin varsinainen "esteratsastustehtävä", jossa kaarrettiin pitkältä sivulta laukassa kentän keskellä olevan puomin yli. Puomin yli ratsastettiin kumpaankin kierrokseen sekä puoliympyrän kaltaisella tiellä jatkaen samaan kierrokseen, sekä vinommalla lähestymisellä vaihtaen suunta ja laukka puomin päällä. Tultiin ensin oikeassa kierroksessa, jossa ongelmaksi koitui Rappenin puskeminen sisäpohjetta vastaan niin että ajauduttiin aivan puomin oikeaan reunaan. Vasta kun älysin ruveta kääntämään uralta puomille hieman myöhemmin ja vähemmän kaarevasti päästiin paremmin keskelle puomia. Vasemmassa kierroksessa lähestyminen oli hieman helpompaa. Vaikeutena oli myös hieman kiireisen mutta samalla löysän oloinen nelitahtisählälaukka josta puuttui kunnon liitovaihe. Tästä laukasta Rappen pudotti helposti kiitoraville heti jos ei askel sopinut puomille juuri nappiin, ja välillä jopa silloinkin kun askel olisi osunut nappiin. Olisin saanut olla paremmin hereillä pohkeen kanssa puomin edessä pitääkseni laukan yllä. Kaiken keskittymisen mennessä ponnistuspaikan kyttäämiseen sekä raville tippumista jännätessä en ehtinyt kunnolla kiinnittää huomiota johtamiseen ja puomilla uuteen suuntaan kääntämiseen silloin kun näin olisi pitänyt tehdä, joten silloinkin kun laukka säilyi puomilla jäi se aina vaihtumatta. Nämä johtamistehtävät on minulle aina vaikeita, ja sitten kun yhtälössä on mukana ratsu jolla ei puomille pääse tulemaan tasapainoista ja kolmitahtista laukkaa niin eipä se siitä ainakaan helpommaksi muutu. Kovin montaa toistoa ei tehtävän eri variaatioita (kaareva tie ilman vaihtoa, suunnanmuutos laukanvaihdolla sekä näiden kahden eri yhdistelmät mm. kahdeksikkona) ehditty tulla, ja kertaakaan en saanut laukkaa vaihtumaan puomilla. En vaan joko ehtinyt johtaa, tai sitten nykäisin kättä lähinnä ylöspäin sivulle viemisen sijaan. Lähimpänä onnistumista oltiin viimeisellä yrityksellä, jolloin suunta vaihtui vasemmasta oikeaan ja onnistuin johtamaan sen verran että Rappen vaihtoi etujalat oikeaan laukkaan, mutta takaosan jäädessä kyydistä jatkettiin puomin jälkeen ristilaukassa.

Loppuverryttelyssä tehtävänä oli saada hevoset venyttämään ravissa läpi selän mahdollisimman pitkälle eteen ja alas. Tähän pyrittiin ratsastaen melko pitkällä ohjalla ja sisäkädellä asetukseen johtaen. Tämä onnistui meiltä päivän tehtävistä parhaiten, sain aina hetkellisesti Rappenin venyttämään toivotulla tavalla pyöreänä eteen ja alas. Tasaisesti se ei siellä pysynyt, vaan nousi aina välillä ylemmäs. Tässäkin kohtaa liikuttiin aika ponnetonta ravia, ja ope neuvoikin ratsastamaan takaosaa aktiivisemmaksi jotta Rappen myös säilyisi pyöreänä alhaalla. Pohkeesta siis ravia eteen heti hevosen myödättyä eteen-alas eikä vasta siinä vaiheessa kun se on jo noussut sieltä pois. Sain myös ohjeeksi varoa menemästä itse liikaa "eteen-alas" eli keventämästä liian etukenossa. Hevosen hakeutuminen eteen ja alas ja itsensä kantaminen tässä muodossa vain hankaloittuu jos ratsastaja siirtää omaa painopistettä liiaksi eteen ja heilauttaa koko ratsukon sitä myötä turhan etupainoiseksi.

Kyllä sai huomata että viime aikoina on tullut harrastettua todella vähän mitään esteratsastusta etäisesti muistuttavaakaan. Olin aika ulalla lähestymisissä laukkapuomille puhumattakaan niistä laukanvaihtoyrityksistä. Rappenin pitäisi kuulemma olla melko näppärä tällaisissa laukanvaihtotehtävissä, mutta toisaalta ei tällaisia harjoituksia ole kuulemma ylipäänsä juuri viime aikoina tunneilla tehty. Enpä ole kyllä oikein koskaan saaanut Rappenin kanssa yhteistyötä toimimaan este- tai puomiharjoituksissa, tällä hevosella kun on tosiaan laukassa ja sitä myötä lähestymisissä vähän omat haasteensa joita en ole onnistunut ratkomaan. Tukea pitäisi olla ohjalla riittävästi jotta Rappen jaksaa kantaa laukkaa kunnolla, mutta jos taas ohjaan jää yhtään liikaa kiinni ollaankin puomin tai esteen edessä äkkiä ravilla. Samalla pitäisi pohkeesta ratsastaa laukkaa riittävän aktiiviseksi ylöspäin ilman että lähdetään vain mukeltamaan mahanalus jalkoja täynnä kovaa eteenpäin. Tänään sain laukan hetkittäin ihan hallitun ja kolmitahtisesti rullaavan oloiseksi ympyröillä laukatessa, mutta puomille lähtiessä paketti hajosi täysin. Jäi harmittamaan että ei puomia ylitetty kuin muutama kerta kunnolla laukassa ja että ne vaihdot jäivät kokonaan esittämättä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti