keskiviikko 26. helmikuuta 2014

Hiljaa istumisen käsittämätön vaikeus

Keskiviikkona oli estetunnin vuoro ja Elmo tuli ratsuksi. Tunnin aihe eli istunta ja lähestymiset kuulosti oikein hyvältä, sillä näissä ovat Elmon(kin) kanssa keskeisimmät ongelmani. Alkuverryttelyssä Elmo ei vaikuttanut kovin lupaavalta vaan oli melko tahmea ja tunki hurjasti oikealle vetäen päätä vinoon vasemmalle. Ope muistutteli kääntämään takareisiä kiinni hevoseen, mutta lyhyillä estejalustimilla tämä oli vieläkin hankalampaa kuin koulutunnilla.

Laukkaverryttely tehtiin oikeaan kierrokseen hypäten samalla pientä ristikkoa muutaman kerran. Elmo vaikutti liikkuvan laukassa kohtalaisen hyvin, ja ristikolle päästiin ihan sujuvasti sekä helposti oikeaan ponnistuspaikkaan. Ope muistutteli istumaan laukassa hiljaa ja ratsastamaan eteen pelkällä pohkeella, sillä ikuisuusongelmani eli Elmon laukassa edestakaisin soutaminen ja tuuppaaminen tuli jälleen vääjäämättä esille. Onnistuin hieman rauhoittamaan ylävartaloa silloin kun Elmo sujui laukassa eteen, mutta heti kun jouduin käyttämään pohjetta yhtään napakammin pääsi istunta leviämään.

Seuraavaksi hypättiin kolmen esteen tehtävää aloittaen ristikolla (1) ja jatkaen lävistäjäesteille laukanvaihtoineen (2 ja 5). Elmo lähti ihan kivasti liikkeelle ja onnistuin istumaankin siinä määrin asiallisesti että ristikko ylittyi näppärästi ja hidastelematta. Kaarteessa aloin taas soutaa enemmän, ja lävistäjäesteille oli ponnistuspaikat jotenkin hankalampi hahmottaa. Otettiin molemmille lävistäjäesteille pienet hypyt läheltä, ja näin laiskoissa ylityksissä ei laukan vaihtumisesta ollut oikein toivoakaan.

Seuraava hypättävä kuvio alkoi pystyillä 1 ja 2, joiden jälkeen tultiin kolmen esteen jumppasarja oikeassa laukassa (3). Jumppasarjan välit olivat lyhyehköt yhden askeleen välit. Ensimmäisellä pystyllä ponnistuspaikka jäi epäselväksi, ja Elmo loikkasi kaukaa päästen hieman yllättämään kuskin. Onneksi näin pienellä esteellä ei ollut mitään kyydissäpysymisvaikeuksia. Tässähän se ongelma on että kun en Elmon laukkaa oikein kykene säätelemään niin ponnistuspaikat vedetään arvalla. Lävistäjäpystyllä ponnistuspaikka sitten sattui (ehkä tuurilla) ihan nappiin, ja näin onnistuneesta hypystä Elmo vaihtoi laukankin ihan oma-aloitteisesti. Hyvä Elmo! Myös sarjalle päästiin tarpeeksi reippaasti, ja kun välit olivat tällä kertaa juuri sopivat Elmolle niin sarjalla oli helppo olla mukana hypyissä. Laukka vaan vaihtui vääräksi Elmon kaatuessa sisäänpäin oikea lapa edellä.

Tunnin osatehtävät yhdistettiin vielä radaksi, jonka tehtäviin siis kuuluivat yksinkertaiset lähestymiset suoralla ja lävistäjillä sekä jumppasarja. Esteitä nostettiin hieman, mutta alle 70 sentin jäätiin ja hyvä niin. Esitimme nimittäin jo näilläkin korkeuksilla aikamoista rämpimistä. Perusongelma löytyi tietenkin taas istunnasta, eli kun en saanut kroppaani rauhoitettua vaan heijasin laukan mukana edestä taakse tuli Elmon liikkeeseen heti lisää jarrua. Ope yritti kovasti tsempata vakauttamaan istunnan vatsalihasten avulla ja välttämään taaksepäin nykäisevää yläkropan liikettä. Hetkellisesti onnistuin istuntaa rauhoittamaan, ja huomasin eron kyllä selvästi. Sitten kun ei voima ja/tai keskittyminen riittänyt hiljaa istumiseen niin soutaminen ja heiluminen alkoi taas ja söi Elmolta viimeisenkin eteenpäinpyrkimyksen. Radan ensimmäiset kaksi estettä ylittyivät vähän laiskasti ja läheltä, mutta tässä vaiheessa istunta oli vielä suunnilleen hallinnassa. Jumppasarjan a-osalle Elmo hyppäsi vähän kaukaa, mutta näin matalalla sarjalla ei tästä tullut vaikeuksia. Sitten Elmo tuumasikin että eiköhän tämä tehtävä lopu tähän ja alkoi jarrutella. Samalla aloin taas tuupata ja heilua satulassa, joten tuli pieni ravishow väliin kun yritin saada ponin takaisin laukkaan. Lopulta päästiin tuupaten kohti nelosestettä, ja taas mentiin pohjaan ja laiskasti yli. Viitosesteelle tullessa Elmo tunki kovasti lapa edellä oikealle, ja taisinpa jäädä liikaa oikeaan ohjaan kiinni esteelle kurvatessa. Joka tapauksessa tultiin esteelle niin vinossa ettei Elmo halunnut lähteä tästä hyppäämään vaan väisti oikealle esteen sivuun. Hieman yllättävä kielto, mutta luulen että vinous ja tasapainottomuus yhdistettynä holtittomasti heiluvaan ratsastajaan olivat Elmolle liikaa. Uudella lähestymisellä Elmo yritti samaa liirausta, mutta nyt olin hereillä ja ohjasin sen esteen yli. Sitten laukattiin vielä heiluen ja soutaen radan päättävälle jumppasarjalle, joka loppujen lopuksi ylittyi ihan sujuvasti.

Tunnin päätteeksi saatiin ottaa vielä vapaavalintainen uusintaeste. Valintani oli lävistäjäpysty vasemmasta oikeaan laukkaan (2), ja tavoitteena oli sujuva, reipas hyppy sekä laukanvaihto. Valitettavasti tavoite ei täyttynyt, vaan heiluin ja tuuppasin edelleen liikaa ja pohjaan ajauduttiin taas. Veltosti Elmo hilasi itsensä esteen yli pudottaen alastulossa raville. Ei mikään mieltäylentävä lopetus, mutta tiivisti aika hyvin tunnin ongelmakohdat.



Olin aika synkkänä tunnin päättyessä kun meno oli tänään näin kehnoa, ja kun en onnistunut ratsastustani korjaamaan virheiden tiedostamisesta huolimatta. Todella surkea esitys omalta osaltani, ja loppukäyntien ajan mietin vain mihin maneesin nurkkaan kaivaisin itselleni kolon johon voisin piiloutua häpeämään. Kuten ope niin moneen otteeseen selitti, laukkaisi Elmo paljon paremmin jos lakkaisin häiritsemästä sitä istunnalla heiluen. Hiljaa istuminen ei vaan tästä tiedosta huolimatta onnistunut, vaan alitajuisesti aloin tuupata ja soutaa heti Elmon hidastaessa. Tuntuu kuin en osaisi käyttää pohjetta ilman että istunta levähtää samalla tuuppaamisen puolelle. Elmon laukka on toki sellainen että heiluttaa helposti edes ja taakse, mutta tämähän on pelkkä tekosyy kun vatsalihasten pito ja lantion jousto olisi saatava sille mallille että hiljaa istuminen onnistuu. Hetkittäin sain kyllä rauhallisen ja jämäkän istunnan tunteesta kiinni, mutta heti kun aloin säätää muuta eli keskittyä ponnistuspaikkaan palattiin heilumiseen. Osa ongelmaa on ehkä se, että Elmon kanssa hieman jännitän ponnistuspaikkojen suhteen, ja tällöin ei maltti riitä hiljaa istumiseen kun este lähestyy. Luulenpa että voisi olla hyödyllistä treenata Elmon kanssa laukkaamista koulu- ja etenkin puomitunneilla jolloin ei ponnistuspaikasta tarvitse panikoida.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti