torstai 11. joulukuuta 2014

Käsijarrumoodista kipitykseen

Sain torstain pienryhmään viimein vakiotuntipaikan, joten torstai oli tälläkin viikolla ratsastuspäivä. Ope oli jakanut koulutunnin ratsukseni Eetun, mikä oli etukäteen ihan mukava ajatus. Muistelin edellisen kerran Eetun kanssa sujuneen ihan kohtalaisen hyvissä merkeissä.

Tunnin aiheena oli tänään kokoamista ja siirtymisiä. Eetun kanssa olisin ehkä mieluummin keskittynyt asetuksiin, taivutuksiin ja väistöihin jotta olisin saanut sitä edes hieman suoristumaan ja myötäämään. Suoralla uralla ratsastettavat siirtymiset ja kokoamiset kuuluvat siihen osastoon tehtäviä joiden kautta ei minun taidoillani ratsasteta jäykkisponia pyöreäksi ja rennoksi. Aluksi ratsastimme pitkillä sivuilla käyntiä lyhentäen, ja lyhyestä, kootusta käynnistä oli tarkoitus päästä tekemään terävä siirtyminen raviin paino takaosalla. Ravissa pyöräytettiin päätyihin ympyrät ja siirryttiin uralla takaisin käyntiin edelleen etupainoisuutta vältellen. Sain ohjeeksi hidastaa ja kohottaa etuosaa puolipidätteillä, ja tätä kautta pyrkiä saamaan painoa pois edestä ja poni myötäämään niskastakin. Pari kertaa keveneminen ja myötäys onnistui, mutta enimmäkseen jähmeiltiin pää taivaissa ja hidasta etupainoista käyntiä mönkien ilman että minulla oli hajuakaan kuinka päästä tilanteesta eteenpäin. Raviinsiirtymisissäkin Eetu oli hidas pohkeelle, ja niinpä siirtymisistä tuli eteenpäin kaatuvia sen sijaan että olisi lähdetty takaosan päältä. Ravissa ympyröillä Eetu liikkui rennomman oloisesti, mutta käynti oli mahdotonta jäkitystä.

Jatkoimme siirtymisten parissa ratsastaen nyt käynnissä pitkän sivun alusta väistöä muutamia askeleita kentän keskustaa kohti, ja väistöstä suoristamisen jälkeen nostettiin uran sisäpuolella laukka. Väistöissä jatkui aluksi sama meininki, eli Eetu kyllä poikitti kuuliaisesti mutta oli kovin vaisu ja hidas eikä myödännyt niskasta senttiäkään. Nostoissakin se oli hidas pohkeelle, eli laukka ei lähtenyt terävästi eikä noston ajoitus onnistunut siihen parhaaseen askeleeseen minkä väistöpätkän lopuksi saimme. Ope kehotti ratsastamaan käyntiin ja väistöihin lisää aktiivisuutta sekä topakoittamaan koko ratsastusta niin ettei meno olisi näin aneemista laahustusta. Tässä vaiheessa tajusin ratsastaneeni koko alkutunnin käsijarru päällä ja unohtaen aktiivisuuden ihan kokonaan. Otin tekemiseen uudenlaisen lähestymistavan eli aloin ratsastaa topakammalla pohkeella ja ajatuksella "mennäänpä nyt reippaasti ja letkeästi". Muuta ei tarvittu siihen että Eetunkin meno napakoitui, ja väistöistä tuli paljon pehmeämpiä ja aktiivisempia. Pientä niskan pyöristymistäkin väistöissä tapahtui nyt kun ajatus oli enemmän eteen eikä pelkästään taakse. Laukannostot terävöityivät myös niin että niissä oli jo paljon parempi idea aktiivisista takajaloista. Päivän viimeinen väistö+nosto olikin jo aika onnistunut Eetun väistäessä irtonaisen oloisesti ja pyöreänä sekä nostaessa sen jälkeen laukan napakasti ja terävästi.

Laukasta siirryttiin suoraan loppukeventelyihin, ja Eetu oli nyt vaihtanut hiippailusta aivan päinvastaiselle vaihteelle. Käytännössä se jopa vähän juoksi alta eli askeleessa oli kyllä energiaa. Meno oli kuitenkin turhan hätäistä ja etupainoista, vaikka kaula olikin nyt pyöreä. Energian suhteen oli mennyt siis överiksi niin että poni oli vähän turhan jännittynyt. Sain ravissa ratsastettua pidätteitä läpi ja menoa rauhoitettua, mutta vähän kipitykseksi Eetun liikkuminen vielä loppuviimeksi jäi. Hyvä joka tapauksessa että olin onnistunut tekemään jonkinlaisen muutoksen ratsastuksessani, ja sitä kautta ponin työskentelymoodissa vaikka se sitten vähän toiseen ääripäähän lipsahtikin. Harmi että tajusin alkaa ratsastaa reippaammalla otteella ja aktiivisuutta pyytäen vasta tunnin loppupuolella, ja suurin osa tunnista oli aivan päämäärätöntä käsijarru päällä haahuilua. Jos olisin saanut Eetun liikkeen käynnistymään jo alkutunnista olisin ehkä ehtinyt hakea mukaan rentouttakin. Ensi kerralla pitää sitten muistaa että Eetultakin tulee aktiivisuutta vaatia eikä sen kanssa pidä jäädä liikaa hissuttelemaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti