keskiviikko 23. huhtikuuta 2014

Hieman lötköä hyppelyä

Keskiviikon tunnilla oli vuorossa lisää esteharjoituksia, ja pääsin jatkamaan Peran kanssa kuten olin toivonutkin. Treeniaiheena tänään oli tekniikkatehtäviä matalilla esteillä, ja sehän sopi tälle arkajalalle paremmin kuin hyvin.

Tehtiin ihan perusteellinen raviverryttely ylittäen puomeja ympyrällä. Pera ei vaikuttanut tässä vaiheessa mitenkään erityisen laiskalta, vaikka enemmän sitä sai herätellä kuin jarrutella ja muodon epätasaisuus kertoi omaa kieltään takajalkojen toiminnasta. Vasempaan kierrokseen oli hankala löytää vakaata ulko-ohjan tukea, mutta oikealle meno oli luontevampaa. Verryteltiin vielä laukassa ylittäen pariin kertaan ympyrällä hieman maasta nostetut puomit. Kahden puomin väli ympyrän kaarella oli noin neljälle laukka-askeleelle mitoitettu, ja suoritimme Peran kanssa tehtävän varsin sujuvasti ja asiallisesti.

Hyppäämiset aloitettiin edelläkuvatun kaltaisella ympyrätehtävällä esteiden ollessa jossain 50 sentin tuntumassa. Oikeassa laukassa hypeltiin ympyrällä kolme kierrosta putkeen. En saanut Peran laukkaan nyt ihan riittävää energiaa, ja esteitä kohti tultiin vähän liikaa tuupaten. Kertaalleen suunnan tiedotus epäonnistui ja Pera vaihtoi laukan ensimmäisellä esteellä, mutta silloin kun menosuunta oli selvä pyrki Pera tunkemaan oikealle esteiden välillä. Näin ollen kaareva tie esteiden välissä lyheni ja kävi neljälle askeleelle hiukan ahtaaksi. Seuraavaksi vaihdettiin suuntaa ja hypättiin ympyrän esteet vasemmassa laukassa. Tähän suuntaan kaareva tie olikin helpompi ratsastaa kun Pera ei ollut kaatumassa sisäpohjetta vasten. Ympyrältä jatkettiin heti perään lävistäjälle, jolla hypättiin suora 17 metrin linja. Edelleen tuntui siltä että Peraa sai koko ajan tuupata estettä kohti jottei vauhti hyytynyt ja hyppy mennyt ihan juureen. Sen verran sain lävistäjällä kuitenkin Peraa etenemään että väli oli viidellä askeleella juuri sopiva.

Seuraavaksi hypättiin samanlainen ympyrä+lävistäjä -kuvio oikealle. Pera pääsi ympyrällä kaatumaan sisälle niin että päädyimme oikaisemaan kaarteen kolmella askeleella. Tälläkin askelmäärällä tie kuitenkin onnistui. Lävistäjällä tuli alkuun pieni mutka kun Pera kuvitteli matkan jatkuvan ensimmäiseltä esteeltä oikealle, mutta kun ohjasinkin sen suoraan eteenpäin erehtyi Pera tekemään ihan puhtaan laukanvaihdon lennosta. Pienestä mutkasta huolimatta suhteutettu väli meni viidellä askeleella ihan mukavasti. Edelleen vaan kaipailin Peran laukkaan lisää terävyyttä ja ennen kaikkea ryhtiä.

Seuraava harjoitus oli kahden lävistäjäesteen ylitys vinottain, eli tarkoitus oli ratsastaa pitkän sivun suuntaisesti ja hypätä viistosti vastaan tulevat esteet suoraa linjaa pitkin. Mentiin kerta molempiin suuntiin. En rohjennut tuoda Peraa esteille ihan riittävän viistolla tiellä, vaan helpotin tehtävää tekemällä esteiden väliin pientä kaarta eli mentiin ikään kuin loivaa kiemurauraa. Tällaisella tiellä Pera vaihtoi laukan ensimmäisellä esteellä, kun taas ihanne olisi ollut säilyttää sama laukka koko linjan ajan.

Lopuksi hypättiin kaikki päivän tehtävät kymmenen esteen ratana, johon kuuluivat ympyrä ja lävistäjä oikealle, viistohypyt vasemmassa laukassa ja vielä ympyrä ja lävistäjä vasemmalle. Vielä tässäkään vaiheessa en saanut Peraa kunnolla hereille, vaan edettiin vähän lötkösti ja tuupaten sekä esteiden väleissä etupainoiseksi valuen. Ensimmäinen ympyrä alkoi tuuppauksella ja laiskalla minihypyllä aivan esteen juuresta. Lävistäjä oikeasta vasempaan oli onneksi ihan asiallinen ja sujuva viiden askeleen suoritus, ja laukkakin vaihtui. Tämän jälkeen kaarteessa Pera lähti kyntämään etupainoisena, ja videollakin näkyy selvästi kuinka se sai minua kiskottua mukanaan. Yritin epätoivoisesti saada nenää ylös, mutta viistohypyille tultiin aika etupainoisena. Nyt keskityin tekemään suoremman tien esteiden yli, ja päästiinkin etenemään varsin suoraa linjaa viistosti hypäten ja laukkaa vaihtamatta. Kaarteessa Pera kiskoi jälleen edestä, ja viimeiselle ympyrälle tullessa vauhti pääsi hiipumaan. Hypyistä tuli pienet, ja kun ympyrän kaarikin valui vähän laajaksi niin otimme esteiden väliin peräti viisi laiskaa laukka-askelta. Viimeiselle lävistäjälle tultiin hyytyen sisään, mutta välissä pyysin Peraa napakasti eteen ja näin viimeiselle esteelle venyttiin sujuvasti viidellä askeleella. Kokonaisuutena päivän ratatehtävä tuntui vähän kehnolta suoritukselta minihyppyineen, etupainoisuuksineen ja hyytymisineen.



Vaikka periaatteessa ihan asiallisesti päivän tehtävät suoritimmekin niin en ollut erityisen tyytyväinen kun meno oli näin lötköä. Peralla ei ollut sellaista energiaa kuin edelliskerroilla, enkä saanut etuosaa ryhdistettyä yhtään. Tällaisessa moodissa esteille oli heti hankalampi tulla, ja tänään ei ehkä olisi kovin isoista esteistä yli päästy. Videolla meno sentään näyttää vähän paremmalta kuin miltä se tuntui. Onneksi Pera kuitenkin hyppäsi nämä pikkuesteet mukisematta vaikka välillä tuuppaamiseen sorruinkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti