perjantai 18. maaliskuuta 2016

Yllättävän hieno Vake

Tänä perjantaina olimme Artsin valmennuksessa jo puoliltapäivin, ja pitkästä aikaa lähdin kouluvalmennukseen Vakella. Ehdimme verrytellä kaikki askellajit kunnolla läpi ennen kuin tunti alkoi jonkin verran myöhässä. Itsenäisen alkuverryttelyn aikana meno ei ollut vielä erityisen lupaavaa, vaan Vake tuntui aika hitaalta ja sitkaalta sekä tavanomaisen etupainoiselta. Tulipahan kuitenkin verryteltyä poni lämpimäksi.

Varsinainen työskentely aloitettiin uraa pitkin ratsastaen sekä siirtymisillä. Aluksi lyhensimme ravia lyhyiden sivujen keskellä, ja muualla ratsastettiin reilua ravia pidemmällä askeleella eteen. Erityisesti keskityttiin myötäämään ulko-ohjaa ja pitämään sisäohja tuntumalla. Sisäpohje sai olla napakka ja vaatia liikettä isommaksi, mutta samalla ulko-ohja antoi hevoselle tilaa niin että se saattoi pysyä rentona. Lyhennykseen tullessa voimistettiin ulko-ohjan vaikutusta, ja eteen lähtiessä ulko-ohjaa taas kevennettiin. Samalla idealla tehtiin lyhyillä sivuilla myöhemmin siirtymiset käyntiin.

Vake lähti liikkumaan ryhdikkäämmin ja paremmin eteen melkein heti, kun aloitettiin tämä varsinainen työskentely. Ulko-ohjan tuntuman keventäminen tuntui toimivan sille hyvin, ja muoto tuli mukavan pyöreäksi. Ravikin sujui eteen ihmeen hyvin ihan omalla energialla, ja kun pääsin lopettamaan pohkeilla puskemisen niin poni tietenkin liikkui paremmin ja tyytyväisempänä. Mukava itseään vahvistava positiivinen kierre siis. Ulko-ohjan myötäämisen kautta päästiin varsinkin oikeassa kierroksessa mukavasti tilanteeseen, jossa poni olikin suorana kahdella ohjalla. Vasemmassa kierroksessa kaula tahtoi helposti taipua ja ulkolapa hieman karata, joten piti olla tarkempi suoruudesta ulko-ohjan myödätessä. Ravin lyhennykset Vake teki hyvin, mutta käyntiin siirtymisissä se ei riittävästi säilyttänyt eteenpäinpyrkimystä ja pyöreyttä. Siirtymiset olivat siis hieman töksähtäviä, ja ohjeena olikin ratsastaa niihin suoraan reippaasta ravista ilman sen kummempaa lyhentämistä. Yhden selkeästi hienomman siirtymisen Vake lopulta teki, ja niin sain jotain makua siitä, kuinka hyvä ravista käyntiin siirtyminen voi olla silloin kun Vake todella tulee siihen ryhdikkäässä muodossa ja hyvällä energialla.

Seuraavaksi vuorossa olivat siirtymiset ravin ja laukan välillä. Nyt toisella lyhyellä sivulla nostettiin laukka, laukattiin puoli kierrosta toiseen päätyyn ja siirryttiin siellä raviin. Ravissa taas ratsastettiin saman tien eteen myödäten ulko-ohjalla. Vake oli mukavasti kuulolla ja teki laukannostot esimerkillisen täsmällisesti pienestä avusta. Välillä se jopa vähän ennakoi! Minun piti kuitenkin vielä keskittyä nostoissa pitämään hartiat takana eikä lysähtää eteenpäin. Laukassa jatkettiin taas sisäohjan tuntumalla ja ulko-ohjalla tilaa antaen, ja raviin siirtyessä ulko-ohja tuli hetkellisesti selkeämmin mukaan. Vake jatkoi laukassa hyvää työtä hyvällä energialla, ja niin jopa laukkaan tuli pyöreyttä. Siirtymiset raviin lyhyellä sivulla tulivat ehkä hieman pudottaen, mutta sain Vaken ravaamaan niistä eteenpäin aika kivassa tahdissa ja muodossa. Parhaat siirtymiset esitimme lopuksi lävistäjillä. Laukassa jatkettiin nyt lyhyen sivun läpi ja käännyttiin lävistäjälle. Lävistäjän puolessa välissä siirrettiin raviin, ja näin pääsin tosiaan keskittymään siirtymisen laatuun sen sijaan, että olisi tarvinnut epätoivoisesti taistella laukassa uralle asti. Lävistäjille päästiin hyvin kahden ohjan tuntumalla ja pyöreänä, ja kentän keskellä laukassa oli vielä hyvä energia joka kantoi pehmeään ja pyöreään siirtymiseen. Oikein hienoja pätkiä!

Olin Vakeen tänään tosi tyytyväinen, ja kehuja tuli myös Artsilta. Vake suorastaan yllätti kun meni tänään näin hienosti. Aina se voisi liikkua lennokkaamminkin, mutta nyt oli kuitenkin hyvä ryhti ja muoto sekä kuuliaista työskentelyä ponin edetessä ihan itse. Selvästi Vake alkoi liikkua paljon paremmin, kun pääsin lopettamaan puskemisen. Ja niin hassulta kuin ulko-ohjalla myötääminen ja sisäohjalla tuntuman säilyttäminen tuntuikin, niin se tuntui toimivan. Samaan päämäärään voi tosiaan päästä montaa eri reittiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti