lauantai 21. heinäkuuta 2012

Kierossa kuin korkkiruuvi

Koulutunnille osuikin tänään oikein kiva ratsu eli Rappen. Tunnin teemana olivat kulmien ratsastaminen sekä lävistäjät - myös laukkalävistäjät joita olen Rappenin kanssa tahkonnut useasti ennenkin erinomaisen huonoin tuloksin.

Työskentely aloitettiin oikeassa kierroksessa ratsastamalla kulmat ja lyhyet sivut käynnissä ja pitkät sivut sekä keskiympyrä kevyessä ravissa. Rappen tahtoi olla tunkemassa aika voimakkaasti oikea kylki edellä sisäänpäin niin ympyrällä kuin kulmissakin, ja minä yritin tunkea pohkeella vastaan. Takaosa puolestaan liirasi ulos vasemmalle. Ravissa mentiin jotensakin pyöreällä kaulalla jolloin asettaminen oli suhteellisen helppoa, mutta kulmiin käynnissä ei samaa fiilistä löytynyt vaan asetuksesta ja taipumisesta oli pientä kinaa eikä ravin rentous ja pyöreys (=kaula kivasti kaarella, selästä ja takaosasta ei puhuta mitään) säilynyt. Ilmeisesti minulla oli käynnissä jälleen liikaa aikaa säätää kaikenlaista sen sijaan että olisi vain antanut hevosen liikkua rauhassa ja rennosti.

Kevyttä ravia keskiympyrällä. Kantapää nousee "kivasti" ylös kun yritän punkea sisäkyljelle kaatuvaa ratsua  ruotuun. Ryhtikin voisi olla parempi mutta ainakaan ei ole selkä notkolla.

Vakio-openi ollessa kesälomalla oli tunninpidossa tänään tallin kahdesta opesta se jonka silmien alla tulee ratsastettua satunnaisemmin. Luonnollisestikin open huomio kiinnittyi ensimmäisenä vinouteeni ja hän siinä tuumailikin että jotenkin hassusti minulla vartalo kiertyy keventäessä mutta mistä ihmeestä se kiertyminen oikein on lähtöisin. Outo kiertyminen kevennyksessä tallentui tänään videollekin mutta se pätkä on jo sen verran surkuhupaisaa katsottavaa että en yksinkertaisesti kehtaa laittaa julkisesti näkyville. Tämä ehkä kertoo jotain tilanteen vakavuudesta sillä yleensähän kynnykseni julkaista huonoa ratsastustaitoani todentavaa materiaalia on varsin matala (todisteena vapaa pääsy tämän blogin kuviin ja videoihin). Eikun laitanpas sittenkin videon näkyviin Annen yllyttämänä, jos vaikka tänne eksyisi joku kehoasiantuntija joka osaisi kertoa missä on vika kun kevennys näyttää tältä:Keskityttiinkin siinä hetki taas näihin kiertymisiin ja vinouksiin, ja kehotuksena oli olla kiertämättä vartaloa ravin mukana puolelta toiselle, sekä lukita (ratsastajan) vasen lapa paremmin paikoilleen niin ettei vasen olkapää liiku eteen-taakse ja kierry oikeaa taaemmas. Muita korjauksia olivat kevennyksen rauhoittaminen - satulasta tulisi pompahtaa ylös vain sen verran kuin Rappenin tasainen ravi heittää eikä ylikeventää - sekä käsien pitäminen hiljaa paikallaan ja yleinen ratsastuksen rauhoittaminen ("tee siellä selässä niin vähän kuin mahdollista").

Käyntityöskentelyssä oli toivomisen varaa. Käsien asennosta päätellen kuvittelen ajavani mopoa. FYI Rappenilla ei ole herasilmää, sillä on vaan mulkosilmät.

Vaihdettiin vielä suunta vasemmalle ja jatkettiin ravipätkät harjoitusravissa. Vasemmalle Rappen oli helppo taivuttaa, pikemminkin mentiin usein ylitaipuneena ja kaula liian mutkalla. Ehkä parhaat hetket tulivat silloin kun pääsin kääntämään ympyrälle kunnolla ulkopohkeella ja samalla hyvän tuen ulko-ohjalla säilyttäen. Ope toivoi vähän reippaampaa liikkumista ja kun ratsastin Rappenille lisää tarmoa raviin niin tuli kommenttia että nythän se alkaa käyttää vähän selkäänsäkin. 

Käveltiin hetki ja alettiin sitten puurtaa lävistäjien parissa. Edelleen oli ideana kiinnittää huomiota huolelliseen kulmien ratsastukseen jotta lävistäjälle päästäisiin mahdollisimman onnistuneesti. Peilipäädystä katsomopäätyyn tultiin lävistäjä harjoitusravissa ja keskellä 4 askeleen käyntiinsiirtyminen, ohjeistuksena tarkkailla hevosen suoruutta siirtymisessä. Katsomolta takaisin peilille tultiin lävistäjä ensin käynnissä keskikäyntiä ajatellen, ja hetken päästä ravissa askelta pidentäen. Lisäksi lyhyille sivuille ratsastettiin tilanteen mukaan voltteja. Käyntiinsiirtymisen sain tehtyä aika vähäisiin ohjasapuihin turvautuen ja istunta-apuja painottaen, mutta ope kehotti hakemaan vielä lisää keskivartalon jäntevyyttä siirtymiseen ja pyöristämään alaselkää pois notkosta. Hevonen olisi myös saanut olla lävistäjillä suorempi, sillä nyt se tahtoi kulkea jatkuvasti vasemmalle asettuneena. Askeleenpidennykseen sekä ravissa että käynnissä tahtoi ohja valua liian pitkäksi ja tuntuma kadota, ja vaikka kuinka yritin keskiraviin lähtiessä muistutella itseäni tuntuman säilyttämisestä niin ohjaa vaan tuli heitettyä liiaksi pois. Ope myös neuvoi olemaan kiirehtimättä ja hätiköimättä keskiraviin lähtiessä ja ratsastamaan kulmasta lävistäjälle kaikessa rauhassa sekä pikkuhiljaa lisää eteenpäin pyytäen. Viimeinen keskiravimme oli onnistunein, päästiin lähtemään siihen suht hyvän kulman jälkeen enkä lähtenyt liian äkkinäisesti tuuppaamaan hevosta eteen. Lävistäjän alkuun saatiin näin ihan hyviä rentoja askeleita eikä hevosen nenäkään noussut ylös ennen kuin lävistäjän puolivälin paikkeilla missä taas sorruin itse hieman kiirehtimään ja saaden näin hevosenkin jälleen kiirehtimään ja jännittymään.

Voltti harjoitusravissa oikealle. Asetus näyttäisi ihan hyvältä mutta taas on kamala punkeminen menossa oikealla pohkeella.

Lopuksi mentiin vielä niitä ihania laukkalävistäjiä. Kuvio oli sellainen että tultiin vasemmasta kierroksesta lävistäjälle käynnissä, nostettiin kentän puolivälin tienoilla oikea laukka ja jatkettiin laukassa suurehko voltti lyhyelle sivulle. Lyhyen sivun jälkeen tultiin vielä toinen lävistäjä ja raviinsiirtymisen sai tehdä vapaavalintaisessa kohtaa uralle tullessa tai aikaisemmin. Siirtymisen jälkeen oli tavoite päästä ratsastamaan seuraava kulma ravissa tasapainoisesti ja hallitusti. Laukka on Rappenin heikoin askellaji ja oikea laukka sen heikompi laukka, joten tähän kierrokseen oltiin hiukka ongelmissa. Laukka kyllä nousi hyvin, mutta ei tuntunut rullaavan yhtään kolmetahtisesti vaan meno oli kiireistä ja nelitahtisen oloista. Ope huutelikin että yritä saada kunkin laukka-askeleen kesto mahdollisimman pitkäksi, mutta helpommin sanottu kuin tehty joten tikitikitiki vaan. Onnistuneimmat laukkahetket saatiin voltille, kaarevalla uralla laukkaan sai ajoittain lisää pyörivyyttä etenemisen muuttumatta kaahaukseksi. Lävistäjälle homma sitten levisi käsistä, Rappen lähti kaahottamaan eteen ja tipautti raville jossain mielivaltaisessa kohdassa. Pyrinkin tekemään raviinsiirtymisen jo hyvissä ajoin ennen uralle tuloa jotta ehtisin ennen Rappenin omavaltaista kiitoraviin tipahtamista, sillä tiesin jo aiempien kokemusten perusteella että Rappenin kanssa laukkalävistäjän ratsastaminen uralle asti on jokseenkin mahdoton tehtävä. Tästäkin huolimatta hevonen ehti usein ensin ja sitten mentiin vähän kaahotusravia. Silloinkin kun pääsin itse siirtämään raviin oli laukanjälkeinen meno aika holtitonta (mitä muuta voi odottaa holtittoman ja kiireisen laukan jälkeen). 

Oikeassa laukassa sitä toivomisen varaa vasta olikin. Heppa kaatuu lahjakkaasti sisäänpäin ja kuski yrittää epätoivoisesti taivuttaa ohjalla johtaen. Ei näin.

Vasempaan kierrokseen tehtävä sujui paremmin. Laukan laatu oli vasemmalle paljon parempi, meno tuntui ihan hallitulta ja voltille saatiin melko kivojakin hetkiä. Nostot tulivat edelleen mukavan terävästi. Lävistäjälläkin laukka oli paremmin kontrollissa ja siirtymät hitusen parempia, tosin Rappen yritti lävistäjän loppua kohti karata oikea lapa edellä ja kaula vasemmalle mutkalla sivulle. Ei mitään loistavan hyviä lävistäjiä, siirtymisiä ja niitä seuraavia kulmia, mutta ainakin päästiin lopettamaan tunti suoritukseen joka oli huomattavasti parempi kuin ensimmäiset yritelmät. Viimeinen laukkapätkä näkyy videolla, tämä oli se mihin oli tänään tyytyminen. Ei kuitenkaan ihan pöljää ottaen huomioon kuinka hankalia laukkatehtävät Rappenin kanssa tahtoo usein olla.Tunti oli kiva kuten Rappenin kanssa aina. Oma vinous ja kierous turhautti suuresti jälleen kerran. Olisi ehkä korkea aika hakeutua sinne jäsenkorjaajalle tai muun nikamanniksauttajan pakeille. Ehkäpä saan tämän nyt vihdoin toteutettua kun on sattuu olemaan akuuttivaivana vasen jalka niin ****n kipeä että hyvä kun kävellä kärsii (ratsastaessa ei onneksi haittaa mutta muuten kyllä ja pahasti), voisi toivottavasti korjauttaa kerralla useamman ongelmakohdan.


 Kuvista ja videoista suuret kiitokset Iinalle!

3 kommenttia:

 1. Minä taas uskon siihen, että mitä enemmän kehtaan nöyryyttää itseäni julkaisemalla hirveitä kuvia ja videoita blogissa itsestäni, sitä enemmän yritän piiskata itseäni korjaamaan vikojani. :D Tai sitten vain odotan sitä päivää, kun joku anonyymi lyttää minut täysin ja voin hyvällä omallatunnolla siirtyä vaikka pitsinnypläykseen.

  Ehdin sen verran vilkuilla menoanne, että näin teiltä mukavan rentoja ja tasaisia ravipätkiä. Hienolta näytti silloin, vaikka kirjoituksesi perusteella selässä sai hommiakin tehdä. :)

  VastaaPoista
 2. No hitsi, sait yllytettyä lisäämään nolon kevennysvideon näkyville :D

  Ja nimenomaan ois ollut paras mitä vähemmän hommia ois tehnyt, Rappen meni heti alkuun tosi hyvin itsekseen ja mitä enemmän siellä yritti jotain tehdä sitä huonommaksi vaan meni :D Mietin jo että kenen pro-kuskin läpiratsastuksen jäljiltä Rappen oikein oli kun vaikutti alkuun niin hyvältä, mutta totuushan on että se oli mennyt aamupäivästä kaksi alkeisjatkotuntia...

  VastaaPoista
 3. Jos löydät jonkun videon näkemisen perusteella ihmeitä tekevän mentorin, niin ilmianna hänet minulle. Nimimerkillä Oikea jalka nousee kuin ripaskaa tanssisi + 101 muuta vinkeää vikaa istunnassa.

  Joskus alkeis- tai jatkotuntia seuranneena on ollut hauska nähdä, kun jotkut hepat kulkevat siellä niskastaan rennosti pyöreänä. Sitten itse on hypännyt intoa puhkuen selkään, ja sama heppa on mennyt koko tunnin pää taivaita kohti kurkotellessa. Less is more taitaa siis tosiaan päteä tähänkin lajiin. :)

  VastaaPoista