perjantai 19. helmikuuta 2016

Vähän parempi muttei vielä hyvä

Artsin valmennuksessa oli pitkästä aikaa aiheena kouluradan tehtäviä. Onhan meillä muutaman viikon päästä kauden ensimmäiset koulukisatkin, joita tosin en tällä hetkellä odota erityisen innolla kun Vake on nyt pari viikkoa toiminut koulutunneilla aika huonosti. Tänäänkin aloitimme selättömällä töpötyksellä, mutta kun tehtiin taas verryttelyssä paljon siirtymisiä alkoi Vake tulla edes hieman paremmin kuulolle ja herätä takaosasta. Laukkapätkät olivat jälleen paras liikkeen avaaja, ja itse asiassa laukka tuntui tänään varsin hyvältä vaikka ravi olikin kökköä. Laukassa oli hyvä energia, ja askel rullasi sujuvan oloisesti.

Kouluradan kuvioista harjoittelimme S:n muotoista vaihtouraa, eli puolivoltti pitkältä sivulta, suoristus pituushalkaisijalle ja puolivoltti toiseen suuntaan. Tien suhteen oltiin nyt tosi tarkkana, eli pituushalkaisijalla piti olla just eikä melkein ja lisäksi viivasuorassa. Puolivoltti vasemmalle oli meille helpompi, sillä oikealle Vake hieman puski eikä taipunut niin nätisti. Myös pituushalkaisijalle suoristaessa sain olla tarkkana, ettei poni nojaillut ja kaatunut oikealle. Korjauksena oli vahva oikea pohje, joka herkeämättä vahti ettei suoristuksesta päästy lipsahtamaan oikealle. Puolivolteilla taivutellessa Vake alkoi jo pyöristyäkin, mutta olisi se kyllä saanut rata kuvioiden läpi huomattavasti isommin.

Parin harjoituskierroksen jälkeen S-kiemurat ratsastettiin vielä numeroarvostelun kanssa. Nyt menimme putkeen ensin S-kiemuran vasemmasta kierroksesta oikeaan ja sitten toisessa päädyssä oikeasta vasempaan, ja molemmista tuli koulutuomarin arvio. Vasemmalta aloitettava kuvio sujui luontevammin, ja tästä saimme numeroksi 6. Oikealta alkavalla kuviolla oli pientä kinaa taipumisesta, ja kun ei oikea pohje ollut täysin läpi niin poni jäi kenolleen oikealle eikä osuttu myöskään aivan pituushalkaisijalle. Numerona tästä tuli 5. Saimme mennä vielä uuden arvostellun kierroksen ja keskittyä puutteiden korjaamiseen. Ensimmäinen kiemura onnistui edelleen kutosen arvoisesti, vaikka oli kuulemma vielä vähän ensimmäistä kierrosta parempi. Uralla keskityin sitten ratsastamaan oikeaa pohjetta läpi jo valmiiksi, ja ratsastin hieman avotaivutusta ajatellen. Näin pääsin kääntämään puolivoltin oikealle paremmalla taivutuksella, ja sain ohjattua Vaken onnistuneemmin myös pituushalkaisijalle. Numero parani 5,5:een, ja sain kehuja ajatuksen kanssa tehdystä tien korjauksesta. Numerot kuulemma jäivät asiallisesta ratsastuksesta huolimatta näin mataliksi, koska ravi ja hevosen raami eivät olleet aivan riittäviä.

Lopuksi ehdimme tehdä muutamia temponlisäyksiä laukassa. Nämä tehtiin uralla pitkää sivua pitkin. Vakella ei askel hurjasti venynyt, mutta lähti se sentään reippaammin eteen niin että tuli selvä ero ja suoritus täytti temponlisäyksen kriteerit. Aluksi vaan peruslaukka oli liian vaisua, ja temponlisäyksemme pikemminkin sitä mitä haluttiin nähdä harjoituslaukkana. Niinpä sain alkaa ratsastaa laukkaa reippaammaksi jo ennen lisäykseen tuloa. Vakeen tuli ihan kiitettävästi eloa varsin pienellä hätistelyllä, joten energia oli laukassa lopulta aika hyvä. Pyöreys vaan jäi laukassa lähinnä haaveeksi.

Vake oli viime viikkoon verrattuna parempi ainakin siltä osin, että nyt se lähti jo myötäämään niskasta ja liikkui pyöreämmällä kaulalla. Askel vaan ei tahdo venyä millinkään vertaa, vaikka vielä jokin aika sitten vaikutti siltä, että ravissa oli tapahtunut pientä kehitystä. Mahdollisesti Vaken tämänhetkinen kengättömyys vaikuttaa siihen, että liike on lyhyempää ja askelta suuremmaksi pyytäessä poni lähinnä vain pudottaa selän alas ja alkaa rikkoa tahtia. Laukka puolestaan rullaa mukavasti, joten ota tästä nyt selvää. Joka tapauksessa kouluvalmennuksissa ei tällä hetkellä suuria onnistumisen hetkiä pääse kokemaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti