perjantai 26. helmikuuta 2016

Vaihtelu virkistää ja kehittää

Tällä kertaa menin Artsin valmennuksessa Kingillä. Taustalla tässä on ajatus, että minun olisi kehittävää käydä valmennuksissa välillä toisenlaisellakin ratsulla. Vaken kaltaisella ponilla ratsastaessa oppiminen käy tietyn pisteen jälkeen vähän rajalliseksi, ja vaikka Kingikin on vain tuntipuksu niin on se kuitenkin vähän Vakea näppärämpi rakenteeltaan ja liikkeiltään, joten sen kanssa minun on luultavasti mahdollista löytää uusia ulottuvuuksia omaan ratsastukseeni. Sen myötä sitten pystyn toivottavasti ratsastamaan Vakeakin paremmin.

Tänään meitä oli ryhmässä poikkeuksellisesti neljä, ja jatkoimme kouluradan kuvioiden harjoittelua. Ensin kuitenkin verryttelimme tuttuun tapaan siirtymisillä. Keskeisimpänä ohjeena oli ratsastaa Kingi liikkumaan energisemmin ja vilkkaammin. Itsestäni tuntui kyllä siltä, että Kingi liikkui jo valmiiksi tarpeeksi reippaasti, mutta näin se oma mittari oli taas väärässä ja meno tuntui muulta kuin näytti. Takajalkoja käskettiin herätellä, jotta poni alkaisi toimia myös suustaan ja myödätä niskasta. Laukassa hurutin menemään ensin suunnilleen esteratatempossa, ja kun Kingi oli mukavasti herännyt niin ohjeena oli alkaa vähän hidastaa ja kontrolloida laukkaa. Verryttelyssä mentiin enimmäkseen nenä pitkällä ja huonosti taipuen, mutta pääasia oli nyt saada poni ensin tarpeeksi innokkaaksi.

Ensimmäisenä kuviona harjoittelimme pituushalkaisijan ratsastamista. Ensin pituushalkaisijaa vain ravattiin suoraan, ja myöhemmin mukaan lisättiin pysähdys. Sain Kingin tuotua pituushalkaisijalle varsin tarkasti, ja poni ravasi linjalla mukavan reippaasti eteen. Kun ravi sujui näin hyvin eteenpäin niin suoruuskin oli helppo säilyttää. Päädyn tullessa vastaan ja kaarretta valmistellessa saattoi kuitenkin tulla viime tipan horjahdus oikealle, joten suoruutta ei saanut päästää herpaantumaan loppumetreilläkään. Sain noottia kaarteiden ratsastuksesta sekä pituushalkaisijan alussa että lopussa, sillä Kingi ei edelleenkään taipunut kovin hyvin etenkään vasemmalle. Ponia ei saanut päästää oikaisemaan ja kaatumaan kaarteeseen, mutta samalla ratsastettavaa tietä piti kuitenkin pyöristää eikä tehdä siitä liian kulmikasta. Pysähdykset onnistuivat kohtalaisen hyvin ja pyöreällä kaulalla, mutta liikkeellelähtö raviin olisi saanut olla napakampi. Pysähdyksen jälkeen tuli myös helposti kiemurtelua jommalle kummalle sivulle.

Treenasimme myös laukannostoja sekä laukkalävistäjiä. Nostot tehtiin ravista kentän keskellä samaan tapaan kuin K.N.Specialissa. Odotetusti oikea kierros oli taas paljon mukavampi, ja tähän suuntaan sain Kingin liikkumaan ravissa jonkin verran pyöreänäkin. Vasemmassa kierroksessa sen sijaan juostiin nenä pitkällä. Laukat nousivat täsmällisesti ja helposti. Vaikeaa puolestaan oli lyhyen sivun ratsastaminen laukassa ennen lävistäjälle kääntymistä. Päädyn ratsastus kaarevasti ei kelvannut, vaan haluttiin suoristus kulmien välissä. Aluksi annoin Kingin myös puskea ja oikaista jälkimmäistä kulmaa ja näin ollen kiilata lävistäjällekin miten tahtoi. Tällainen hutilointi ei käynyt päinsä, vaan sain keskittyä ratsastamaan ponin huolellisesti seinän viertä kulmaan asti. Onnistuihan se, mutta nämä on niitä pieniä asioita joihin täytyy vaan kiinnittää huomiota sen sijaan että kiirehtii menemään tehtävältä toiselle. Lävistäjät laukassa sujuivatkin sitten ihan ongelmitta, eli Kingi piti laukan hyvin loppuun asti. Oikeassa laukassa tosin liirattiin lävistäjän lopussa liikaa vasemmalle, ja niinpä ohjeena oli tähdätä linja pari metriä kirjaimen oikealle puolelle jotta sitten sivulle luisumisen seurauksena osuimme uralle täsmällisesti kirjaimen kohdalla.

Koska meitä oli tänään näin iso ryhmä niin en ehtinyt saada Kingin ratsastamiseen erityisen paljon yleisohjeita, mutta niitä on toivottavasti sitten jatkossa luvassa lisää. Joka tapauksessa keskeinen viesti oli, että poni täytyy ratsastaa tarpeeksi nopeaksi ja aktiiviseksi takaa ja tuntuma on pidettävä tasaisena. Erityisen tärkeää olisi päästä istumaan paremmin takajalkojen päällä, eli nyt kuulemma olen vielä vähän liikaa edessä ja irti satulasta niin että poni saa viedä miten tykkää. Kingi on malliltaan hieman pitkärunkoinen pötkylä, ja jotta sen saisi kunnolla lyhyeen ja pyöreään muotoon täytyy istunnan olla jämäkämpi. Odottelen kyllä mielenkiinnolla jatkotreenejä Kingin kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti