keskiviikko 20. maaliskuuta 2013

Epätasaisuudesta hienoihin loppuminuutteihin

Koulutunnin aiheena olivat tänään vasta-asetukset sekä loivat sulkutaivutukset. Ratsuksi sain ilahduttavasti Jussin.

Työskentely aloitettiin käynnissä vasta-asetusten kautta suoruutta etsien. Jussi kyllä hetkittäin myötäsi asetukseen ja pyöristyi, mutta en itse osannut myödätä oikealla hetkellä ja niin Jussi taas jännittyi ylös. Ylipäänsä meno oli aika hankalan ja epätasaisen oloista, ja Jussi liikkui aivan selkä alhaalla ja väärinpäin mikä ei ole sille ihan tavanomaista. Ope tiesi kertoa että Jussi on ollut viimeisimmän viikon etenkin vasemmalta aika hankala ja on luultavasti raspauksen tarpeessa. Raspaaja oli joka tapauksessa jo tilattu, ja ope kehotti vain pyrkimään pehmeällä ja kevyellä kädellä ratsastamiseen. Siltä tosiaan vaikutti että vasen ohja oli ongelmakohta, vaikka toisaalta Jussi kyllä antoi pitää vasemmaltakin ihan kunnon tuntuman ja asetuksen.

Käynnissä ei siis valmista tullut, mutta kevyessä ravissa homma toimi hieman paremmin. Edelleen meno oli jossain määrin epätasaista niin että välillä Jussi hakeutui mukavan pyöreäksi kevyelle tuntumalle, mutta kohta taas jännittyi ylös etenkin jos rupesin erityisemmin jotain pyytämään. Otin agendaksi keskittyä ratsastamaan ravia aktiivisemmaksi eteen siinä toivossa että meno tasoittuisi. Ravi alkoi melko pian tuntua mukavan letkeältä ja joustavalta, eli hetkellisistä jännittymisistä ja vastusteluista huolimatta Jussi kuitenkin ravasi rennon ja irtonaisen oloisena. Yhtä mukavan oloiseen raviin ei viimeksi pari viikkoa sitten Jussilla ratsastaessani päästy koko tunnin aikana vaikka silloin liikuttiinkin tasaisen pyöreässä muodossa. Jatkettiin edelleen vasta-asetuksia pääty-ympyröillä sekä pitkillä sivuilla, ja etenkin vasempaan kierrokseen tämä olikin oikein hyödyllinen tehtävä Jussin suoristamiseksi. Avaintekijöitä olivat oman kropan vasemmalle kiertymisen tietoinen estäminen ulkokylkeä napakoittamalla, ulkopohje hieman edessä kääntämässä etuosaa ympyrälle sekä sisäpohje aavistuksen takana estämässä takaosan valumista vasemmalle. Näillä eväillä Jussi alkoikin raviverryttelyn loppua kohti liikkua suorempana ja meno oli ajoittaisia jännittymisiä lukuunottamatta varsin toimivaa.

Seuraavaksi jatkettiin väistättäen ympyröillä muutama askel kerrallaan takaosaa sisään. Asetus ja pieni taivutus säilyivät menosuuntaan, joten sulkutaivutukseksikin voi liikettä kutsua. Aloituskierros oli vasen, mikä toki oli Jussille luontevampi suunta, mutta silti ajauduin puskemaan oikealla pohkeella takaosaa poikitukseen siinä määrin että istunta jännittyi. Ensimmäiset askeleet sulkua olivat yleensä parhaat, mutta jos jäin tästä jatkamaan väistätystä homma meni väkinäiseksi ja jännittyneeksi. Ope kehottikin ottamaan väistöä vain pari askelta kerrallaan ja hyvästä hetkestä pyytämään vain rennosti eteen. Ravissa kaikki oli jälleen helpompaa, tosin edelleenkään en saanut istuntaani ja apujenkäyttöäni säilytettyä tarpeeksi rentoina poikitusta pyytäessä. Sulkutaivutusten välillä ravi alkoi kulkea oikein mukavasti Jussin liikkuessa nyt kohtalaisen suorana ja tasaisen pyöreänä. Harjoitusravissa oli mukavan pehmeä istua, mutta ope muistutteli vielä hakemaan liikkeeseen mukautumista alemmas lantioon jotta ylävartalo pysyisi mahdollisimman hiljaa. En enää kovin paljon lähtenyt sulkutaivutuksia prässäämään, sillä ne johtivat vain jännittymiseen ja hyvän olotilan rikkoutumiseen. Otin harvakseltaan kevyitä parin askeleen väistätyksiä ympyrällä, ja kunhan en itse alkanut yliratsastaa pysyi Jussikin rentona ja pyöreänä. Myös oikea puoli alkoi olla siinä määrin notkea että asetus ja taivutus onnistui suhteellisen vaivattomasti. Hetkellisiä jännittymisiä ja hevosen "väärinpäin kääntymisiä" esiintyi edelleen, mutta näiden välillä meno tuntui oikein hyvältä.

Työskenneltiin vielä laukassa molempiin suuntiin tauottaen välillä omaan tahtiin raviin. Vasempaan kierrokseen ope kehotti hakemaan ympyrällä Jussille vasta-asetuksen. Oikealle vasta-asettaen Jussi pyöristyikin nätisti myös laukassa, joten vasen laukka oli tänään aika toimivaa. Isoimmat vaikeudet esiintyivät laukannostoissa, joita tuli muutamia tehtyä kun otettiin väliin pieniä ravipätkiä. Nostot olivat toivottoman hitaita ja Jussi pääsi yleensä jännittymään ylös. En ole aivan varma oliko vika epäselvissä avuissa vai mistä kiikastaa. Oikeassa laukassa meno puolestaan oli kauttaaltaan aika kökköä. Laukka oli tönkön oloista, ja tuntuma hevosen suuhun tosi jähmeä. Ravissa koetusta keveydestä ja pehmeydestä ei ollut tietoakaan. Tuttuun tapaan en saanut vasenta kättäni pidettyä laukassa aloillaan, vaan käsi "laukkasi" mukana niin että hevosen pää tahtoi heilua puolelta toiselle. Myös laukassa ope muistutteli pitämään ylävartalon hiljaa ja paikoillaan lantion päällä, sillä koko kroppa tahtoi soutaa laukan tahdissa turhan paljon. Yksi hieman onnistuneempi laukannosto sentään saatiin lopuksi tehtyä kun open neuvoa kuunnellen keskityin säilyttämään tuntuman sen sijaan että olisin heittänyt ohjan pois ja lähtenyt heittäytymään hevosen edelle laukkaan.

Loppuverryttelyksi kevennettiin oikeaan kierrokseen, mikä siis oli tänään Jussin tasaisempi ja toimivampi suunta. Loppuminuutit olivat todella nautittavaa menoa, sillä Jussi liikkui nyt tasaisen pyöreänä ja tyytyväisen oloisena oikein hyvää letkeää ravia. Pohkeella liikettä aktivoidessa meno vain parani ja oli todellakin sellainen olo että pääsi ratsastamaan takaa eteen kohti tasaista ja pehmeää tuntumaa. Hienolta tuntui!

Epätavanomainen epätasaisuus jäi tänään hieman harmittamaan, mutta jospa tilanne paranisi tältä osin kunhan Jussi saa hammashoitoa. Muutoin tunti eteni aika normaalin käsikirjoituksen mukaan niin että ravissa kulki kivasti mutta käynti- ja laukkatyöskentely oli hankalaa. Ehdottoman positiivista on se että ravissa oli joustoa ja pehmeyttä melkein koko tunnin ajan mikä on selvä merkki siitä että Jussi liikkuu suurinpiirtein oikeinpäin ja rentona eikä vain kaulasta paketissa. Pitäisi vaan saada jostain sama fiilis myös käyntiin ja laukkaan.

2 kommenttia:

  1. kiva postaus! olisi kiva saada kuviakin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuvia tulee sitten keväällä ja kesällä kun ratsastetaan ulkona ja valoisalla. Maneesissa ei oikein tahdo saada hyviä kuvia.

      Poista