maanantai 2. toukokuuta 2016

Näppärä uusi poni

Maanantain tunnille sain testiin uuden söpön ponin. Aasia on noin 140 cm korkea, vaalean voikko eestinhevostamma, joka ostettiin tuntiratsuksi reilu viikko sitten. Ponin aiemmat elämänvaiheet ovat sisältäneet varsomista ja vaellushommia Virossa sekä terapiaratsun töitä Suomessa. Ennakkotietona kuulin, että laukan nostaminen saattaisi olla jollain tapaa haasteellista.

Tunti ratsastettiin tänään viimeinkin kuivalla ulkokentällä, joten tilaa oli mukavasti. Aloitimme sopivan simppelillä tehtävällä, eli ratsastimme kevyessä ravissa pääty-ympyrät sekä pitkille sivuille vasta-asetuksia. Aasia hakeutui käynnissä saman tien pyöreälle kaulalle, mutta oli vähän levoton suustaan. Ravissa edettiin aluksi hieman jännittyneenä ja pää ylhäällä. Ponilla oli selvästikin oma moottori, eli eteenpäin sitä ei tarvinnut puskea vaan ennemminkin sai varoa tahdin kiihtymistä kiireiseksi kipitykseksi. Oikealle taipuminen oli vähän vaikeaa, mutta vasta-asetukset vasemmalle saivat Aasian jo välillä myötäämään ja rentoutumaan. Ope muistutteli etenkin alkutunnista kyynärkulman säilyttämisestä, jotta tuntuma pysyisi pehmeänä ja joustavana. Kun vaihdoimme vasempaan kierrokseen, alkoi Aasia taipua ympyröillä kauniisti ja pyöristyä kivasti. Tärkeää oli saada se ravaamaan rauhassa ilman kiirettä, ja silloin löytyi heti rentous niskaankin.

Laukassa ratsastimme kuviota, jossa tehtiin nosto ravista lyhyellä sivulla ja laukattiin ensin pääty-ympyrä. Seuraavalle pitkälle sivulle puolestaan tuli suuri loiva kiemura vastalaukassa. Yritin tehdä ensimmäisen laukannoston huolella, mutta en ollut kuitenkaan tarpeeksi napakka. Kun avuissa oli epämääräisyyttä, lähti Aasia vain juoksemaan ravia lujempaa vauhtia. Käynnistä laukan nostaminen onnistui kuitenkin hyvin helposti, ja pian nostot onnistuivat myös ravista täsmällisesti kunhan vaan olin tarkka ja selkeä apujeni kanssa. Aasia tuntui jopa vähän kuumenevan laukasta, ja pyrki ennakoimaan nostopaikan lähestyessä. Laukka oli napakkaa ja reipasta, ja sain keskittyä istumaan rauhallisesti ja jämäkästi. Kyllä, ponilla oli todellakin oma moottori! Laukassa olisi pitänyt saada ylävartaloa vielä pystympään ja istua tiiviimmin satulaan. Olin kyydissä vähän turhan epävakaa varsinkin silloin, kun poni yritti kiihdytellä. Ympyröillä tuli laukassakin kivoja hetkiä, jolloin Aasia liikkui kauniin pyöreänä hyvällä tuntumalla. Energia piti vain saada ohjattua tuntumaa kohti. Vastalaukkakaarilla Aasia pysyi ihan näppärästi tasapainossa, eikä tehtävä tuottanut sille vaikeuksia. Edelleen tosin piti hieman rauhoitella vauhtia, ettei kiemuralla laukattu jo liian lennokkaasti. Laukkatyöskentelyn jälkeen Aasia ravasi mukavan letkeästi ja aktiivisesti kohti tuntumaa. Loppuraveissa se venyttelikin hienosti eteen ja alas samalla energisen liikkeen säilyttäen.

Olin oikein positiivisesti yllättynyt, miten kiva Aasia oli. Koulutustaso sillä taitaa olla helpon C:n luokkaa ja joiltain osin se oli ehkä vähän raa'an oloinen ratsu. Poni oli kuitenkin nöyrä ja energinen, eikä ollenkaan hassummin liikkuva. Rentouden myötä se hakeutui oikein päin lähes itsestään, ja askeleissa oli näppärää venyvyyttä. Tykkäsin kovasti, ja minulle tarjottiinkin saman tien mahdollisuutta startata Aasialla Tallinmäen koulukisoissa kolme päivää myöhemmin. Hetken mietittyäni vastasin kyllä, joten Aasia pääsee starttaamaan uudessa kodissa saman tien valkoisten aitojen sisällä helppo C -luokassa. Kivaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti