lauantai 18. elokuuta 2012

Haparoiva estekisatreeni

Tungimme Annen kanssa junnujen C-B -ryhmään kuokkimaan kun ope lupasi että päästäisiin hyppäämään. Estekisoihin on enää viikko aikaa ja treenipohja on ainakin allekirjoittaneella aika hatara. Tällä kertaa olisi aikomus hypätä kisoissa peräti 70 cm rata, ja päädyin jälleen laittamaan hevostoiveeksi Eetun. Tänään sitten pääsin pitkästä aikaa hyppäämään Eetulla, edelliskerta olikin tasan kolme kuukautta sitten edellisissä kisoissa. 

Alkuun mentiin raviverryttely itsenäisesti. Tein Eetun kanssa voltteja, eteenratsastuksia ja kiinniottamisia sekä pohkeenväistöjä. Kaikki toimi periaatteessa ihan hyvin, paitsi että asetukset eivät menneet kunnolla läpi eikä Eetu tietenkään myödännyt niskasta lainkaan. Seuraavaksi tultiinkin jo laukkaverryttelynä soikioympyrää jolla ylitettiin pikkuinen ristikkokavaletti sekä kaksi puomia yhden laukka-askeleen välillä. Tehtävä sujui molempiin suuntiin ilman suurempia ongelmia, tosin jäin kaarteissa liiaksi kiinni sisäohjaan unohtaen ulkoavut, joten puomeja lähestyttiin liiaksi kaula mutkalla. Ope ohjeistikin kääntämään enemmän ulkopohkeella, ja myös ulko-ohjalla voi kääntämistä avittaa painamalla sitä kaulaa vasten. Eetun laukka tuntui paremmin kolmitahtiselta ja pyörivältä kuin keskiviikon koulutunnilla.


Ranteet menee mutkalle jopa 10 cm kavaletilla.

Kurvailua puomi-kavalettitehtävässä.

Ranteen koukistus on tässä kuskissa oletusasetuksena. Seurauksena raippa kääntyy vaakatasoon.

Seuraavaksi hypättiin tehtäviä noin 50 cm pikkuesteillä. Aloitettiin suorasta 17 metrin linjasta, joka ensin tultiin ristikolla ja pystyllä ja sitten pystyllä ja okserilla. Sopivaksi askelmääräksi näillä estekorkeuksilla arvioitiin viisi askelta. Ensimmäisellä kierroksella tultiin ekalle esteelle vähän juureen, ja välissä ratsastin turhan reippaasti eteen jolloin myös jälkimmäisellä esteellä oltiin hieman liian lähellä. Toinen kierros sujui paremmin ja viisi askelta toivat nyt sopivaan ponnistuspaikkaan okserille. Harmillisesti Eetu vaihtoi aina toisella esteellä laukan vasemmaksi eli vääräksi, enkä tiedä johtuuko tämä omista vinouksistani vai preferoiko eetu vasenta laukkaa niin paljon että vaihtelee siihen jatkuvasti omia aikojaan.

Seuraava tehtävä oli pieni pystyeste lävistäjällä ja laukan vaihtaminen hypyssä oikeasta vasemmaksi. Perään tultiin vielä kaarre kavaletille samaan tapaan kuin verryttelyn puomitehtävässä. Tämä oli meille se helppo suunta joten toki laukka vaihtui vasemmaksi ilman sen suurempia ponnisteluja. Haastetta tulikin lisää kun vuorossa oli toisella lävistäjällä porttieste ja laukka olisi pitänyt vaihtaa vasemmasta oikeaan. Tiesin että tässä kohtaa tarvitaan kunnon johtaminen jotta laukka vaihtuu, ja yritystä oli mutta johtava käsi ei sitten mennytkään toivotusti sivulle vaan nousi ylös. Tuttu virhe, mutta sorruinpa siihen taas. Eipä siinä poni olisi voinut oikeassa laukassa laskeutua kun näin rajoitettiin kaulaa oikealta.

Johtamista EI TEHDÄ NÄIN. Väärässä laukassa tultiin alas ja se oli tunarikuskille ihan oikein.Nyt oli menty päivän tehtävät läpi yksittäin joten yhdistettiin ne loppuun vielä radaksi. Tässä vaiheessa esteet nousivat sieltä kavalettikorkeuksista kisakorkeuteen eli 70 cm:iin, ja johan meinasi tätiin iskeä rimakauhu kun yhtäkkiä olisikin pitänyt ruveta oikeasti hyppäämään. Tiedetään, 70 cm on naurettavan pieni este ja osa esteistä radalla taisi olla vähän sen allekin, mutta ei minulla taaskaan ole sitä hyppyrutiinia mitenkään liikaa alla. Eetu taisi huomata kuskin pienoisen jännityksen koska se muuttui tässä vaiheessa hieman säpäkämmän oloiseksi mikä ei ollut lainkaan huono juttu.

Tultiin radalla siis ensin se 17 metrin suora linja pysty-okseri, okserilta kaareva tie oikeassa laukassa pystylle jolta alas vasempaan laukkaan ja kaarre pikkukavaletille. Loppuun vielä porttipysty ja vaihto takaisin oikeaan laukkaan. Ratapiirrosta en jaksa tehdä kun rata näkyy videolla. Liikkeelle lähdettiin hieman haparoiden, Eetu kompuroi kaarteessa mikä häiritsi lähestymistä linjalle. Pystyn jälkeen poni vaihtoi lennosta laukan vasemmaksi. Yritin ratsastaa välin nyt neljällä askeleella kun esteet olivat korkeampia, mutta en ollut riittävän ajoissa hereillä ja laukanvaihtokin tietysti hankaloitti tilannetta joten viidellä tultiin viimeisen askeleen jäädessä lyhyemmän puoleiseksi. Onneksi Eetu näppäränä ponina osasi viime hetkellä sen verran lyhentää ettei ajauduttu ihan juureen vaan okserista päästiin ihan hyvällä hypyllä yli. Kuskista ei kyllä ollut ponnistuspaikan etsinnässä mitään apua vaan pelkkää häiriötä.

Asennosta päätellen kuvittelen hyppääväni ainakin 120 cm okseria.

Okserin jälkeen oltiin edelleen siinä vasemmassa laukassa joten puksuteltiin kaareva tie väärässä laukassa. Taas tultiin mihin sattuu ponnistuspaikkaan ja Eetu ratkaisi tilanteen ponkaisemalla vähän kauempaa. Jäin pikkaisen jälkeen hypyssä. Vasemmassa laukassa jatkettiin, kavaletti hieman läheltä samoin kuin porttipysty. Portilla oli nyt jo parempaa johtamisen yritystä, ja etujalat vaihtoivatkin oikeaan laukkaan takajalkojen jäädessä vasempaan.


Johtaminen näyttää jo vähän paremmalta, mutta ranne on mutkalla ja vieläkin käsi nousee turhan ylös.

Tämän kohelluksen jälkeen saatiin käsky tulla heti sama rata uudestaan. Toisella kierroksella meno oli jo sujuvampaa ja vähemmän hermostunutta. Suoralla linjalla laukka vaihtui taas vasemmaksi, tällä kertaa jo ensimmäisessä hypyssä. Taas yritin ratsastaa väliä neljällä mutta ei ollut tarpeeksi kierroksia laukassa vaan tultiin viidellä ja vähän lähelle okseria. Laukka jäi vasemmaksi joten taas tultiin väärässä laukassa kaareva linja, mutta lävistäjäpystylle saatiin kaikesta huolimatta hyvä hyppy. Kavaletti ylittyi siinä ohimennen ja porttipystyllä saatiin vihdoin onnistunut vaihto oikeaan laukkaan.

Kuski on menossa oikealle mutta poni vaan tykkää laskeutua vasempaan laukkaan.

Johtamisen unohtuessa ylävartalon myötäys ei ole enää niin överi. Tästä hypystä tosin tuli tunnin ainoa onnistunut vasemmasta oikeaan laukkaan vaihto, joten suunnan tiedotus taisi sittenkin onnistua.Lopuksi tultiin vielä kolmen esteen "uusintarata". Nyt aloin olla jo vapautuneemmalla mielellä liikkeellä, ja kaikille esteille tuli hyvät sujuvat hypyt. Porttipystyllä vaan ei laukka taas vaihtunut oikeaksi joten jouduin korjaamaan ravin kautta, ja muutenkin kaarteet olivat sen verran isoja ja rauhallisia että ei tällaisella suorituksella oikein uusinnassa aikaa vastaan pärjäisi.

Iso hyppy pystylle "uusintaradalla".En ollut suorituksiini tänään kovin tyytyväinen, sillä ratsastuksessa oli esteiden noustessa ihan liikaa hermostuneisuutta ja haparointia. Meno kyllä näytti videoilla paremmalta kuin itsestä tuntui. Eetu toki hoiti oman osuutensa mallikkaasti pelastaen kauhusta jähmettyvän kuskin silloin kun oltiin tulossa epäoptimaaliseen ponnistuspaikkaan. Iso kompastuskivi ovat edelleen ne johtamiset ja laukanvaihdot, ja Eetun kanssa jopa oikean laukan säilyttäminen näyttää tuottavan vaikeuksia. Kisoissa ei tavoitteeni joka tapauksessa ole metsästää ruusukkeita vaan ainoastaan selvitä se jätti-iso 70 cm rata kunnialla läpi. Jos toiveeni Eetusta kisaratsuna toteutuu niin voin ainakin luottaa siihen että ratsu tekee parhaansa tuodakseen minut maaliin asti toheloinneistani huolimatta.

Videoista kiitos Noralle!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti