keskiviikko 24. lokakuuta 2012

Lisää K.N. Specialin kuvioita

Kisoja edeltävät treenit jatkuivat Jussin kanssa. Satulaan noustessa omat ajatukset pyörivät vielä sitkeästi työasioissa, joten olin ainakin tunnin alkupuoliskon ajan valitettavan poissaoleva. Siihen nähden meni tänään yllättävän hyvin, ja tunnin jälkeen pääsin toteamaan että ehtivät ne työmurheet lopulta unohtua tämänkin ratsastuskerran aikana. Poniterapia toimii aina.

Tunti alkoi samoilla kuvioilla kuin sunnuntaina, eli K.N. Specialin loivilla kiemuroilla ja volteilla. Näitä mentiin käynnissä ja kevyessä ravissa oikeaan kierrokseen. Käynnissä Jussi oli ehkä hieman normaalia terävämpi kun kerrankin herättelin sitä heti alkuun reippaaseen liikkumiseen pohkeella ja kevyesti raipalla, mutta olisi saanut liikkua ryhdikkäämpänä ja pyöreämpänä. Ravissa Jussia sai myös hoputella aktiivisempaan liikkumiseen, ja kun takaosan moottoria sai vähäsen paremmin käyntiin löytyi hevoseen jo pyöreyttäkin. Ope kehotti jälleen hakemaan hevosen niskasta ja etuosasta ryhdikkäämmäksi ja liikettä enemmän ylämäkeen. Kaiken kaikkiaan alkuverkka oli melko tarkka toisinto sunnuntailta.

Kiemurat ja voltit ehdittiin mennä vain oikeassa kierroksessa, ja suunnanvaihdon jälkeen jatkettiinkin jo laukkatehtävillä. Hiottiin sunnuntailta tuttuja vasemman laukan nostoja kentän keskellä sekä pääty-ympyröitä. Parin kierroksen jälkeen lisättiin mukaan vielä K.N. Specialin mukainen laukkalävistäjä sekä siirtyminen käyntiin uralle tultaessa. Laukka-käynti-siirtymisiä mentiin myös omaa vuoroa odotellessa itsenäisesti toisessa päädyssä.

Laukannostot olivat meillä vähän hitaita, ja ensimmäisillä kerroilla heijasin nostossa ylävartalolla eteen. Nostoissa on siis syytä olla tarkkana tämän suhteen. Kuten ope selitti, vartalon eteen heijaaminen johtaa vain siihen että istuinluut kääntyvät taaksepäin ja tämä on omiaan jarruttamaan hevosta. Vasen laukka toimi ihan kohtalaisen hyvin kunhan ensin ratsastin siihen vähän lisää kierroksia. Ei kyllä menty kunnolla pyöreänä. Istunta laukassa kaipasi taas vähän korjailuja, eli lantio paremmin vartalon alle ja "napaa kiinni selkärankaan". Selän notkolle jännittymistä tulee varoa, sillä senkin vaikutus on hevosta hidastava. Ohje oli pyöristää hieman omaa alaselkää, mutta samalla varoen hartioiden lösähtämistä etukumaraan. En ihan kunnolla hahmottanut miten keskivartaloa olisi pitänyt korjata jotta asento ja laukkaan mukautuminen olisivat olleet toivotunlaiset, mutta yrityksen ja erehdyksen kautta löytyi se parempi istunta johon opekin oli tyytyväinen. Laukassa on ollut ennenkin tätä ongelmaa että tunnen kyllä ison eron oikean ja väärän istunnan välillä mutta en oikein hahmota miten mitäkin palikoita pitää siirrellä jotta pääsee siitä väärästä istunnasta oikeaan. Kokeilemalla löytyy jos löytyy.

Laukasta käyntiin siirtymiset onnistuivat tänään yllättävän hyvin. Käyntiin päästiin pahimmillaankin vain yhden raviaskeleen kautta, ja useampi siirtymä onnistui hienosti aivan suoraan laukasta käyntiin. Jussi ei jyrännyt siirtymisissä ihan niin etupainoisena kuin yleensä, mutta silti onnistuin esittämään muutamia eteenpäin horjahduksia. Viimeinen kierros laukkatehtävää oli kaikin puolin onnistunut. Laukannosto oli jo pohkeelle nopeampi ja hevonen tuli siihen open mukaan ihan mukavan koottuna. Ympyrällä laukka oli jo rullaavampaa ja pyöreämpää, ja lävistäjä oli tasapainoinen yhdistettynä siirtymiseen suoraan laukasta käyntiin. Taputuksia Jussille.

Oikeaan kierrokseen puolestaan laukattiin uraa pitkin ja isoja pääty-ympyröitä. Tälläkin kertaa suoran uran laukkaaminen oli jotenkin helpompaa kuin ympyröillä. Ympyrän avoimella sivulla Jussi liirasi voimakkaasti ulospäin, mistä johtuen ympyrät venähtivät turhan laajoiksi. Asetusyritykset johtivat kaulan ylitaipumiseen oikealle sen sijaan että hevonen olisi asettunut rehellisesti niskasta. Ope neuvoi pitämään oman vasemman puolen jämäkkänä ja vasemman kyynärpään tiiviisti kyljen vieressä. Ulko-ohja olisi kuulemma saanut olla passiivisempi ja sisäohjasta vähän hellittää. Loppua kohti parani, ja mukaan mahtui muutamia askeleita ihan kelpo laukkaa jolloin hevonen pyöristyi ja laukka rullasi hyvin. Vasen laukka oli kuitenkin tänään se toimivampi laukka.

Laukan jälkeen loppuverkassa työskentelin vielä hetken harjoitusravissa. Jussi liikkui nyt paremmin eteen kuin alkutunnista, mutta vieläkin sai aika paljon ratsastaa pohkeella aktiivisuuden säilyttämiseksi. Joka tapauksessa ravissa oli hyvä istua, joten askeleessa oli joustoa ja hevosen selkä pyöreänä. Opelta tuli vielä korjauksia istuntaan, edelleen ohjeena oli ottaa paremmin lantiota vartalon alle ja antaa ylävartalon "putoilla" lantion päälle ravin mukana sen sijaan että vartalo joustaa liikaa eteen-taakse ja selkä notkoutuu. Lisäksi ope kehotti kokoamaan ja lyhentämään hevosta pidätteillä samalla kun aktivoi liikettää takaa eteen. Näillä ohjeilla tunnin "lopputulos" oli ihan mukava, Jussi liikkui pyöreässä mutta melko ryhdikkäässä muodossa ja omat istuntapalikatkin tuntuivat olevan ihan kohdillaan koska meno oli jokseenkin helpon oloista. Ope kommentoi että Jussilla oli nätisti takaosa alla. Itse olisin toivonut vielä vähäsen tarmokkaampaa liikkumista ja herkempää vastetta pohkeeseen, mutta muutoin meno oli sellaista kuin toivoisin kisaradalle lähtiessä olevan.

Oma arvioni tämänpäiväisestä oli "perushyvä Jussi-tunti". Tänäänkin siis jäi sellainen olo että menihän se ihan kivasti mutta on joskus mennyt paremminkin. Täytyy kuitenkin muistaa että iso osa tunnista oli laukkatyöskentelyä, ja silti meno ei ollut pöllömpää. Laukka-käynti-siirtymisten onnistuminen oli oikein positiivinen yllätys, ja lopputunnin ravipätkä oli hyvä. Vielä kun saisin Jussin liikkumaan aktiivisemmin ja itsekseen ilman näin runsasta pohkeella punkemista. Jatkuva "tapamaiskutus" olisi myös hyvä saada karsittua ihan jo kisojakin ajatellen. Kisoista puheenollen, näyttää vahvasti siltä että aikaisemmista pohdinnoista huolimatta Jussi tulee olemaan kisaratsuni vuoden viimeisissäkin koulukisoissa. On se vaan liian ihana silloin kun se toimii. Näin olen iloisesti menossa taas kerran samaan vanhaan Jussi-ansaan, eli kun se tunnilla menee ihan kivasti niin pakkohan sillä on sitten mennä kisoihin jumimaan...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti