keskiviikko 12. maaliskuuta 2014

Letkeää ja mukavaa

Kisoja silmälläpitäen sain mennä jälleen Jussilla. Edeltävän tunnin ratsastaja oli tehnyt Jussin kanssa todella hienoa työtä, ja niinpä Jussi oli suorastaan poikkeuksellisen hyvä ratsastaa heti alusta alkaen. Alkutunnista tuntui jopa siltä että mikä tahansa mitä teen veisi hevosta vain huonompaan suuntaan, mikä tietysti oli vähän lannistava ajatus.

Tunti aloitettiin työskentelemällä käynnissä ja kevyessä ravissa. Jussi oli nyt tosiaan varsin kevyt edestä ja tavallista suorempi, ja ravissa oli joustoa ja letkeyttä. Muistin ottaa istunnan mukaan pidätteisiin, ja Jussi jopa kuunteli istunnalla tekemiäni pidätteitä ihan mukavasti. Jäin kuitenkin ensin ratsastamaan liian pientä ravia käsijarru päällä pelätessäni että muutoin meno muuttuisi taas etupainoiseksi lavoille vyörymiseksi. Ope kehotti ympyrällä ratsastaessamme aktivoimaan ravia isommaksi ja askelta pidemmäksi, ja Jussihan lähti pyydettäessä ravaamaan oikein muhkean tuntuista ravia eteen. Kyllä Jussin ravista näköjään niitä vaihteita löytyy vaikkei se varsinaisesti mikään liikeihme olekaan. Pidätekin itse asiassa toimi hyvin aktiivisemmasta etenemisestä huolimatta, sillä Jussi liikkui nyt ryhdikkäänä ja paino takaosalla. Jussin liikkuessa näin hienosti ainoa merkittävä ongelma tuntui löytyvän omasta kropasta, sillä hirvittävässä jumissa olevia lonkkia särki ja kiristi siitä hetkestä alkaen kun Jussin satulaan nousin. Näin ollen istunta ravia keventäessä oli aluksi jotain aika kamalaa. Ope antoi tutut ohjeet ojentaa selkää, vetää lapaluita taakse ja yhteen, painaa takareidet kiinni hevoseen ja laittaa etureidet venymään. Hartioiden kääntäminen taakse parempaan ryhtiin oli ainoa istunnan korjaus joka ei nykinyt ja repinyt lonkissa.

Myös tänään harjoiteltiin B-merkin radan laukannostoja harjoitusravista pääty-ympyrällä. Jussi liikkui siinä määrin oikein päin ja läpi selän että harjoitusravissa oli suhteellisen helppo istua. Jussi myöskin reagoi apuihin tavallista herkemmin ja eteenpäinpyrkimystä oli tarpeeksi, joten laukannostot oli helppo ratsastaa. Harjoitusravissa vaan pääsi käymään etenkin vasemmassa kierroksessa niin että jäin liikaa roikkumaan sisäohjaan, ja niinpä Jussi oli laukannostotehtävän aikana hieman levoton edestä. Toisaalta pyrkiessäni keventämään sisäkättä heitin ohjan liian löysäksi. Myöhemmin tunnin aikana Jussin muoto kuitenkin tasoittui ja tuntumaongelmat ratkesivat. Oikeassa kierroksessa tehtiin laukannostoja käynnistä lyhyellä sivulla, ja pitkällä sivulla mentiin keskilaukkaa. Jussi toimi edelleen todella mukavasti, ja ihan kivaa keskilaukkaakin siltä irtosi. Myös laukan kiinniotto lisäyksen jälkeen onnistui aika hyvin istunnalla jarruttaen. Laukasta raviin siirtymisissä Jussi kuitenkin pääsi usein lösähtämään etupainoiseksi lavoille, ja tällöin siirtymisestä tuli töksähtävä.

Lopuksi työskenneltiin harjoitusravissa ratsastaen kymmenen metrin voltteja. Jussi ravasi nyt todella pehmeästi, ja muoto ja tuntuma pysyivät erittäin tasaisina. Ohjalla ei tarvinnut tehdä juuri muuta kuin kevyesti asettaa volteille sekä ajoittain kohottaa niska ylemmäs mikäli Jussi lähti sukeltamaan liian syvään muotoon. Omat lonkkani olivat päässeet venymään tunnin mittaan sen verran että pääsin jo vähän paremmin istumaan hevosen ympäri ilman että lonkat nykivät vastaan joka askeleella. Kaksi keskiravilävistäjääkin ehdittiin vielä ottaa, ja Jussihan venytti ravia hyvin mutta itse pompin satulassa aivan hillittömästi. Toisella keskiravilävistäjällä Jussi nosti ensin vahingossa laukan. Ohjeena laukan välttämiseksi oli tehdä lävistäjälle parempi suoristus ja pitää molemmat ohjat tasaisemmin tuntumalla. Harvemminhan Jussi erehtyy keskiraveissa laukalle rikkomaan, nyt vaan taisi olla tavallista säpäkämmässä mielentilassa ja reagoi epämääräisiin eteenajaviin apuihin herkemmin.

Olipa oikein mainiota menoa tänään, Jussi teki todella hienosti hommia ja ihan hetkeen se ei ole näin hyvä ollut. Tokihan sain sen alleni valmiiksi tällaiseen moodiin ratsastettuna eli en voi ottaa kunniaa itselleni. Niin usein ratsastus on aivan kamalan vaikeaa että onhan se tervetullutta vaihtelua kun homma onkin joskus näin helppoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti