perjantai 14. maaliskuuta 2014

Vielä lisää B-merkin tehtäviä

Otin ylimääräisen tunnin perjantai-illalle viimeisiä kisavirityksiä varten, ja toivoin tietenkin Jussia. Ratsaille pääsy auttoikin unohtamaan kisajännitykset (koulukisat ei toki jännitä mutta esteet senkin edestä!), ja teki myös hyvää päästä Jussin selkään koulusatulaan venyttämään lonkkia ennen huomisaamun koulukisakoitosta. Tunnin piti yllätyksekseni sijaisope, mutta eipä se menoa haitannut sillä opetus oli oikein kelpoa. B-merkin radan tehtäviin painottui tämäkin tunti, eli ohjelma oli hyvin samankaltainen kuin edelliskerroilla.

Aloitettiin ratsastaen huolellisia kulmia sekä kulmavoltteja käynnissä ja harjoitusravissa. Jussi oli mennyt edellisellä tunnilla, joten se oli jo lämmin ja niinpä ravikin lähti melko notkeasti liikkeelle. Jussi oli kyllä kaulasta pyöreä, mutta selkä ei kuitenkaan ollut vielä aivan kunnolla mukana sillä ravi oli tässä vaiheessa vielä melko pomputtavaa. Niinpä hytkyin satulassa aika lailla vaikkei tämä toki ollut läheskään pahinta selkä alhaalla juoksemista. Volteilla sorruin taas hieman sisäohjaan tarrautumiseen, ja tämä on mahdollisesti yksi syy siihen että Jussi sukelteli ajoittain kuolaimen alle.

Seuraavana vuorossa oli käyntiväistöjä pitkällä sivulla, laukannostot päädyssä ja keskiympyrät laukassa. Aloituskierros oli oikea, mihin suuntaan väistöt olivat hiukan nihkeitä ja oikeaa lapaa sai jarrutella. Laukannostot käynnistä Jussi teki taas oikein napakasti, ja laukka rullasi mukavan pyöreänä. Laukassa Jussi ei myöskään ollut niin taipuvainen painumaan liian syvään muotoon kuin ravissa. Vieläkin pehmeämpi olisi tuntuma saanut laukassa olla, sillä käsi pääsi vähän jännittymään.

Samat väistöt sekä laukannostot ja laukkaympyrät tehtiin vielä vasemmalle. Nyt ympyrällä oli tarkoitus ratsastaa laukkaa eteen keskilaukan suuntaan. Tämä suunta oli väistöjen kannalta tuttuun tapaan helpompi, joskin asetus tuppasi kääntymään välillä menosuuntaan vasemmalle. Poikitusta tahtoi tulla välillä jopa liikaa. Nostot ja laukkaympyrätkin sujuivat mukavan mutkattomasti, mutta ympyrältä uralle palatessa oli laukkaa hieman hankala saada tarpeeksi kiinni Jussin jäädessä jyräämään pidätettä vastaan. Pientä vyörymistä oli havaittavissa myös laukasta raviin siirtymisissä, ja jouduin tekemään siirtymisen liian voimakkaasti kädellä. Siirtymisiä lukuunottamatta Jussi kuitenkin oli niin laukassa kuin ravissakin varsin kevyt edestä, ja laukka toimi mielestäni aivan yhtä hienosti kuin keskiviikkona. Toki ajoittain sitä keveyttä oli liikaakin eli Jussi harrasti pientä pidätteen välttelyä vetämällä niskaa liian linkkuun.

Ehdittiin mennä vielä kunnon loppuravit ja siinä sivussa pari keskiravilävistäjääkin. Jussilla oli hyvä energia, mutta keskiraveissa se pääsi painumaan liian matalaksi. Ravin elastisuudesta tunsi selvästi kuinka hevosella oli nyt koko kroppa käytössä selkää ja takajalkoja myöten, eli alkutunnin pomppuravi oli vaihtunut oikealla vaihteella liikkumiseen. Korjattavana vaan olisi ollut se ajoittainen liian syvään muotoon painuminen niin että niska olisi pysynyt korkeimpana kohtana. Toki lopuksi annoin Jussin venyttääkin hieman pidempään ja matalampaan muotoon.

Oikein kivasti Jussi meni tänäänkin, vaikkei ollutkaan niin valmiiksi viritelty kuin keskiviikkona. Istuntaan en löytänyt tällä kertaa aivan kunnollista otetta vaan jäin liikaa etukumaraan ja ratsastelemaan lonkat suljettuina. Jussin liikkumisessa olisin voinut aktiivisemmin korjailla sitä kuolaimen alle painumista. Kokonaisuudessaan homma toimii Jussin kanssa nyt niin hyvin että kyllä kelpaa kisoihin lähteä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti