keskiviikko 25. kesäkuuta 2014

Kauheaa rämpimistä

Keskiviikon tunnilla oli vuorossa puomi- ja kavalettiharjoituksia, ja sain ratsuksi Elmon. Aiheena tällä kertaa oli hypyssä johtaminen. Pienen raviverryttelyn jälkeen johtamisteemaa pohjustettiin jo laukkaverryttelyn aikana, sillä laukassa käännettin lyhyeltä sivulta hieman kaarevasti kulman sisäpuolella olevan puomin yli sisäkädellä kevyesti johtaen. Elmo laukkasi mielestäni ihan kohtuullisen hyvällä energialla, eli ei tarvinnut puskea vaikka laukkaa mentiinkin kierrostolkulla putkeen. Puomin ylitys sujui aluksi monta kertaa ihan hyvin, tosin sisäkäsi olisi voinut selkeämminkin johtaa. Sitten Elmo keksi alkaa "tuijotella" ulos lyhyellä sivulla, eikä yhtään keskittynyt tehtävään vaan kampesi sisäpohjetta vastaan voimakkaasti. Hyvä ettei mokoma kompastunut omiin jalkoihinsa tai siihen puomiin kun ei keskittynyt ollenkaan.

Seuraavaksi johtamisia harjoiteltiin ympyrän kaarella kulman kohdalla olevilla kavaleteilla sekä lävistäjäkavaleteilla. Kuvioon kuului ensin kavaletti ympyrällä oikeassa laukassa sekä ympyrän jälkeen lävistäjä ja kavaletilla laukanvaihto. Tätä tultiin pari kierrosta. Elmo lähti nyt suorastaan innokkaan pörhäkkänä laukkaan, ja ensimmäinen ympyräkavaletti hypättiin aika kaukaa minkä seurauksena ratsukon tasapaino kärsi ja Elmo pudotti raville hypyn jälkeen. Lävistäjäkavaletilla keikautin itseni aivan liian vinoon heittäytyen voimakkaasti vasemmalle eli halutun laukan puolelle. Tällaisella heittäytymisellä ei vaihto tietenkään onnistu, vaan sen sijaan Elmo pudotti väärän laukan heti pois ja kaahasimme tasapainottomassa ravissa päätyyn. Toisella kierroksella ympyräkavaletti onnistui johtamisineen hyvin, mutta lävistäjällä tein ihan saman vasemmalle heittäytymisen sen sijaan että olisin istunut paino keskellä hevosta ja yksinkertaisesti johtanut kädellä. Sekin varmaan auttaisi ettei kavaletin ylityksessä jäisi katsomaan alas ja vasemmalle, vaan pitäisi katseen ylhäällä ja suoraan eteenpäin lävistäjän loppua kohti.

Kuviota tultiin vielä pidennettynä neljän kavaletin versiona, johon kuului ympyrä oikealle, lävistäjä, ympyrä vasemmalle ja toinen lävistäjä. Elmo liikkui jälleen kivalla energialla ensimmäiselle kavaletille asti, mutta sen jälkeen se ei enää viitsinyt pitää pörhäkkää menoa yllä vaan lösähti hitaaksi. Liian lötköstä laukasta ei vaihto lävistäjäkavaletilla tietenkään onnistunut, ja sitten Elmo pääsikin vähän kiikuttamaan kiitoravissa kiskoen nenää alas ja kuskia irti satulasta. Ehdin juuri saada laukan takaisin, mutta päädystä Elmo yritti taas tunkea sisään ja melkein kompastuttiin ympyrän kavalettiin. Viimeinen lävistäjä olisi edelleen vaatinut parempaa laukan energiaa, ja vaihto jäi onnistumatta tässäkin. Lopuksi tultiin vielä kertaalleen lävistäjät ilman ympyröitä, ja vaikka kuinka yritin saada edes tähän loppuun onnistuneempaa suoritusta eivät vaihdot onnistuneet vieläkään ja Elmo tippui etupainoiselle ryysäysraville heti kavalettien jälkeen. Eipä voisi meno juuri kehnompaa olla.

Suurimmat ongelmat tänään taisivat olla se etten laittanut Elmoa laukkaamaan tarpeeksi napakasti, ja se kuinka lävistäjillä keikautin kroppaa epämääräisellä kiertoliikkeellä uuden laukan puolelle niin että koko ratsukko joutui pois tasapainosta. Elmo vaikutti lähtevän aina niin hyvällä imulla liikkeelle että hämäännyin enkä ratsastanut tarpeeksi eteen vaikka eteenpäinpyrkimys sammuikin heti ensimmäisen kavaletin jälkeen. Kyllähän näin pienistä kavaleteista pääsee yli vaikka miten hitaasti mönkien, mutta vaihdot vaatisivat napakampaa laukkaa. Ehkä se älytön vinoon heittäytyminenkin vähenisi jos hypyt olisivat sujuvampia (pahiten heittäydyin silloin kun mentiin pohjaan ja taaperrettiin kavaletin yli hitaalla minihypyllä). Elmon kanssa on toisinaan ollut tosi kivaa mennä kavalettiharjoituksia, mutta tämän kerran sähläyksissä iski lähinnä epätoivo.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti