keskiviikko 18. kesäkuuta 2014

Kehonhallintaa väistöissä ja käännöksissä

Istuntakurssin kolmannella tunnilla ratsunani oli edelleen Lore, jonka kyytiin siis vaihdoin suoraan edelliseltä tunnilta Lennin satulasta. Jatkettiin eilen aloitetulla teemalla, eli väistöissä ja käännöksissä istuminen oli myös tänään harjoittelun kohteena. Tehtävät vaikeutuivat eilisen helpohkoista väistöistä sillä mukaan otettiin takaosakäännökset.

Pienen raviverryttelyn jälkeen alettiin ratsastaa lävistäjiä käynnissä, aluksi siten että edettiin suoraan lävistäjän puoliväliin ja jatkettiin loppumatka uralle pohkeenväistöä. Vitsinä oli nimenomaan kääntää oman rintakehän suuntaa väistön alkaessa, eli aluksi lävistäjän suuntaan osoittanut rintakehä kääntyikin väistössä suoraan kohti lyhyttä sivua. Askellajina oli tosiaan vain käynti, ja sainkin aika hyvin hahmotettua rintakehän suunnan sekä istuttua keskellä hevosta väistön aikana. Jopa vaikeampi suunta eli vasemman pohkeen väistö meni ilman suurempaa istunnan jännittymistä ja vinoon linkkuuntumista. Apukeinona käytin katseen kohdistamista sopiviin kiintopisteisiin niin suoraan lävistäjällä edetessä kuin väistössäkin. Lore väisti ihan kuuliaisesti, mutta pientä jännittyneisyyttä oli mukana eli avut olisivat ehkä saaneet olla vielä pehmeämmät. Hyvästä ristiastunnasta huolimatta asetus ei ollut ihan täysin läpi, ja ope varoitteli väistämästä liian jyrkästi eli riittävästä etenemisestä piti huolehtia myös. 

Väistöjä jatkettiin seuraavaksi koko lävistäjän mitalla. Edelleen Lore väisti hyvin ja hallitsin käynnissä istuntani kylkien pysyessä molemmilta puolilta jämäkkänä. Pohjetta voisi käyttää vielä enemmän "takareiden kautta" niin että samalla takareisistä tulee tuki koko istunnalle. Päädyissä lävistäjien välillä mentiin ympyröillä harjoitusravia, ja Lore alkoi nyt toimia paremmin kuin alkuverryttelyssä. Tuntuma oli pehmeämpi ja kyllä Lore vähän pyöristyikin. Istuminen helpottui hevosen liikkuessa rentona, mutta lonkkia en vieläkään saanut tarpeeksi auki vaan polvi ja reisi puristivat.

Tehtävään otettiin mukaan vielä takaosakäännökset, joita ratsastettiin suoraan väistöstä lävistäjän puolivälin kieppeillä. Käännöksen oli tarkoitus pyörähtää 360 astetta ympäri väistön suuntaisesti, ja tämän jälkeen väistö jatkui lävistäjää pitkin. Käännös vasemmalle onnistui jopa yllättävänkin hyvin, apuja piti kuitenkin käyttää vähän voimakkaammin kuin väistössä. Käännöksemme olivat kuulemma teknisesti ihan korrekteja, pientä jännitystä vaan tuli istuntaan eikä Lorekaan ollut oikein rento. Enpäs kuitenkaan kallistellut pahemmin vinoon. Oikea pohje sai ulkopuolella vahtia tarkkana jottei takaosa luiskahtanut käännöksestä ulos. Takaisin väistöön siirtyminen onnistui hyvin, sain kohdistettua istunnan suunnan oikein sekä pidettyä omat kyljet kontrollissa.

Takaosakäännöksistä oikealle ei aluksi tullut yhtään mitään. Lore lähti poikittamaan takaosaa kovasti vasemmalle eli aivan vikasuuntaan, ja selvästi hermostui hankalan ja/tai huonosti ohjeistamani tehtävän edessä. Jossain vaiheessa ei oikein mikään apu mennyt perille vaan Lore poikitteli omia aikojaan kovin paineisen oloisena. Ei auttanut muu kuin yrittää ratsastaa mahdollisimman pehmeästi ja kevyesti takaosaa vasemmalta oikealle houkutellen. Lopulta käännös onnistui kun tultiin sisään sulkutaivutuksenomaisessa väistössä menosuuntaan asettaen. Tästä liikkeestä käännös oli luontevampi aloittaa, ja Lore teki käännöstä tosi hyvin lähes koko kierroksen. Aivan käännöksen lopussa Lore vähän hermostui ja pääsi heittämään takaosansa poikitukseen vasemmalle. Tästä ei taas meinannut enää väistökään lähteä oikealle.

Päädyissä työstettiin käännösten ja väistöjen rinnalla myös laukkaa. Takaosakäännösten ansiosta laukan laatu parani, ja etenkin vasen laukka tuntui nyt paljon paremmalta. Lore tuntui laukkaavan edes vähän ylämäkeen ja oli edestä pehmeämpi ja ryhdikkäämpi. Pääsin istumaan tähän laukkaan aika hyvin ja nyt sisäkäsikin pysyi rentona. Oikea laukka oli edelleen keikkaavampi, mutta siinäkin löysin ainakin pätkittäin hyvän otteen istuntaan niin etten heijannut aivan holtittomasti edestakaisin.

Tämän päivän tehtävät olivat huippuhyviä niin istunnan koordinaatiota ajatellen kuin myös hevosen liikkumisen parantamiseksikin. Lore tsemppasi ja polki takaosakäännöksissä hyvin, mikä sitten heijastui liikkumiseen ravissa ja laukassa. Itse sain tsempattua sen verran että istuin edes kohtuullisen suorassa vaikka kuinka olisi ollut houkutus vääntyä vinoon. TÄMÄ on se tunne mitä väistöihin pitää hakea!

2 kommenttia:

  1. Jälleen kerran pitää kiittää siitä, että kerrot treeneistänne, sain tästä itselle taas hyviä vinkkejä! Tota takaosakäännösjuttua väistöjen välissä tulee testata, kunhan hevosen saa takaisin normaalitreeniin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla että treeniselostuksista on hyötyä!

      Tämä oli tosiaan aivan mainio harjoitus. Toinen variaatio olisi tietysti tulla käännökseen sulkutaivutuksessa, mutta väistön kanssa on oikeastaan ehkä haastavampaa kun käännöstä aloittaessa joutuu vaihtamaan asetuksen toiseen suuntaan.

      Poista