tiistai 17. kesäkuuta 2014

Symmetriset kyljet

Istuntakurssi jatkui Loren satulassa. Onneksi ehdin ottaa pienen lonkkienvenytystuokion ennen tallille lähtöä, joten en ollut aivan yhtä pahassa jumissa kuin eilen. Tänään tarkkailussa oli erityisesti istunta käännöksissä sekä väistöissä. Juuri näissähän minulla tuppaa olemaan runsaasti ongelmia suorana pysymisen kanssa, joten ihanaa että kerrankin asialle omistettiin enempi tai vähempi koko tunti.

Aloitettiin tarkkailemalla istunnan käyttöä kulmissa ja radan poikki kääntämisissä. Ohjeena oli kääntää vartaloa ”ulkokyljen kautta” eli pitää ulkopuoli koko ajan napakkana samalla kun ylävartalo kiertyy käännöksessä lievästi menosuuntaan. Kylkien tulee kuitenkin koko ajan pysyä symmetrisesti yhtä pitkinä, eli sisäkylki ei saa mennä ruttuun ja hartia pudota toista alemmas. Oikeaan kierrokseen sain ohjeeksi avata enemmän oikeaa lonkkaa, pudottaa oikean jalan pitkäksi alas sekä kääntää ylävartaloa enemmän menosuuntaan.

Jatkettiin seuraavaksi väistötehtävällä ratsastaen pohkeenväistöä pituushalkaisijalta uralle molemmista päädyistä sekä lisäksi pitkiltä sivuilta voltteja. Käynnissä Lore väisti oikein nätisti molempiin suuntiin, ja kun väistöavut pystyi pitämään ihan pieninä ja rentoina niin onnistuin istumaan väistöissä varsin hyvin suorana keskellä hevosta. Tämä onkin jo ihan saavutus ottaen huomioon että yleensä väännän itseni väistöissä ties millaiselle mutkalle ja vinoon. Nyt asiaa auttoi kuuliaisesti pienillä avuilla toimiva hevonen. Pientä korjaamista oli vielä ulkopuolen avuissa niin että muistin pitää ulkopohkeen ja -ohjan riittävästi väistön tukena. Olennaista oli tosiaan myös jäntevä oma ulkokylki, sillä muutoin kroppa olisi tietenkin lähtenyt kallistumaan sisäkyljestä kasaan. Myös ravissa oikean pohkeen väistö onnistui suorana ja rentona istuen.

Ravivolteilla väistöjen välillä löytyi oikeaan kierrokseen mukavan rento fiilis ja tunne keskellä hevosta symmetrisesti istumisesta. Edelleen ope muistutteli avaamaan oikeaa lonkkaa niin etten huomaamatta puristanut sisäreidellä, ja oikean jalan rentoutus pitkäksi johtikin Loren pehmeämpään taipumiseen voltilla. Loren liikkuminen oli nyt mukavan rentoa, tahdikasta ja pyöreääkin, ja tällöin oli selässä myös helppo istua rennosti ja eleettömästi omaa suoruutta tarkkaillen. Lonkatkin olivat tänään sen verran paremmin auki että löytyi suorastaan tunnetta hevosen ympärillä istumisesta.

Vasemman pohkeen väistö ravissa olikin sitten kamalan hankalaa, ja vasempaan kierrokseen koko ravityöskentely meni kovin jännittyneeksi. Aika iso ero toiseen suuntaan verrattuna. Hevosen vastustellessa ja jännittäessä väistön aikana pääsi istunta leviämään, enkä saanut enää pidettyä itseäni suorassa vaan tutut kallistelut tulivat mukaan kuvioihin. Parhaiten raviväistö onnistui kun mentiin hyvin loivasti minimoiden niin hevosen kuin ratsastajankin jännittyminen. Väistöjen välilläkään ei tuntumaa saanut rennoksi ja pehmeäksi, ja niinpä voltit tähän suuntaan tapahtuivat hirvimoodissa lapa edellä kaatuen.

Laukassa mentiin myös tänään pääty- ja keskiympyröitä samalla kun haettiin istuntapalikoita kohdilleen. Sitä samaa vatsalihasten käytön hakemistahan se oli kuin eilenkin. Oikeassa laukassa keikuin taas aika paljon, ja kädet olivat jännittyneet ihan hartioista saakka. Ehkä laukassa istuminen onnistui kuitenkin vähän eilistä paremmin, mitä auttoi lonkkien parempi irtonaisuus. Totesinkin että Loren keinulaukassa istumisen kannalta tärkeää on paitsi vahvat vatsalihakset ja niiden oikea käyttö myös lonkkien kääntäminen auki niin että pääsee istumaan hevosen ympärille ja saa takareisistä istunnalle tukea. Vasen laukka oli toki taas helpompaa istua, mutta en tähänkään suuntaan saanut käsiä rennoiksi. Sisäohjassa roikuin ihan rystyset valkoisina, enkä edes huomannut tätä ennen kuin ope sanoi. Sisäohjaa hölläämällä Lore sitten vähän suoristui ja rentoutui.

Ope kehui tunnin lopuksi että hyvää työtä tänään istunnan suhteen. Itsekin olin sitä mieltä että istuin tavallista paremmin suorana kun asiaan oikein keskityin, enkä niin kovin paljon stressannut esimerkiksi hevosen muodosta. Toki ratsastin Lorea sen mitä pystyin pyrkien siihen ettei istunta kärsisi hevoseen vaikuttamisesta. Loren kanssa tämä aika mukavasti onnistuukin koska hevonen on niin herkkä ja toimii hyvin pienillä merkeillä. Raviväistöissä tämä ei vaan toteutunut, sillä niissä hevosen työstämistä olisi vaadittu enemmän ja sitä ei sitten istunta kestänyt.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti