maanantai 1. heinäkuuta 2013

Esteleirin 2. tunti: kehonhallintaa puomeilla

Toisella leiritunnilla oli vuorossa puomiharjoituksia, ja sain jatkaa Lissun kanssa kuten olin toivonutkin.

Työskentely aloitettiin pääty-ympyrällä puomin yli ravaten. Välillä noustiin hetkeksi kevyeeseen istuntaan, ja keventäessä oli ohjeena säilyttää sama ylävartalon asento eli keventää etuviistoon. Kerrankin sain siis keventää ihan luvan kanssa omalla tyylilläni etukönössä ilman että oltiin käskemässä pystympään! Lissun ravissa oli suhteellisen helppo pysytellä hyvässä tasapainossa kevyessä istunnassa.

Seuraavan tehtävän ristin kuntopiiriksi, sillä tässä tuli kyllä hiki. Kentän toisessa päädyssä ylitettiin ravissa kolme puomia kaarevalla uralla ilman jalustimia ravaten, ja puomien jälkeen pyydystettiin jalustimet ravissa jalkaan. Toisessa päädyssä mentiin kaareva kolmen puomin sarja ravissa keventäen, minkä jälkeen nostettiin laukka ja pyöräytettiin keskiympyrä kevyessä istunnassa yksittäisen laukkapuomin yli. Lissulla vaan kierrokset lisääntyi puomien määrän kasvaessa, ja ravipuomeilla meno tahtoi olla alkuun turhan kiireistä. Jalustimet onnistuin omasta mielestäni pyydystämään takaisin jalka melko nopsasti, tosin Lissu olisi mieluiten tulkinnut nämä jalan liikkeet laukka-avuiksi. Laukkapuomille askel sopi useimmilla kerroilla ihan hyvin, tosin Lissulla oli taipumusta vähän heittäytyä sisäpohjetta vasten. Itse puolestani taisin heittäytyä puomille myötäykseen kuin isommallekin esteelle. Katse olisi kuulemma saanut olla paremmin menosuuntaan sen sijaan että unohduin tuijottamaan alas puomiin. Myöhäistä sitä on siinä vaihessa tuijottaa kun ollaan jo menossa yli.

Kuntopiirin seuraava versio oli kolmen toisesta päästä nostetun puomin kaareva innarisarja laukassa ilman jalustimia (ensin muutama harjoituskierros jalustimien kanssa), jalustimien palautus jalkaan ja laukkapuomi keskiympyrällä kevyessä istunnassa, ja lopuksi vielä kolmen toisesta päästä nostetun puomin ylitys ravissa ilman jalustimia. Kolmen korotetun laukkapuomin sarja laittoi Lissulle entistä enemmän vipinää kinttuihin, ja ekoilla kierroksilla jo mietin pysynkö ilman jalustimia kyydissä kun heppa lähti puomeilla niin lentoon. Sitten älysin tehdä vähän pidätteitäkin ja sain Lissun tulemaan hieman paremmassa kontrollissa puomeille, ja hyvinhän siellä toki pysyi ilman jalustimiakin. Olipa muuten aika hyvää jumppaa ratsastajille mennä vuoroin ilman jalustimia ja vuoroin kevyessä istunnassa, töitä sai kyllä tehdä koko kropalla.

Viimeisenä harjoituksena tultiin kahden puomin suoraa linjaa 17 metrin välillä. Ensin tultiin pari kierrosta viidella askeleella. Varauduin pidättelemään Lissua ihan reilusti, ja epähuomiossa päädyin kerimään ohjat liian lyhyiksi (Lissu kun on sitä tyyppiä joka kyllä edestä lyhenee ylös ja taakse vaikka kuinka paljon). Tämä jarrutti Lissua linjalle tullessa niin että ekalle puomille meinattiin tippua raville. Suurinpiirtein laukassa päästiin kuitenkin yli ja väli sujui viidella askeleella kohtuullisen helposti. Kun sitten open huomautuksesta tajusin olla ottamatta liian lyhyttä ohjaa sujuivat seuraavat pari kierrosta ilman ylimääräistä jarrutusta ekalle puomille. Askeleen sovittaminen ekalle puomille tosin takkusi sen verran että viimeisellä viiden laukan kierroksella tipahdettiin raville. Tultiin lopuksi vielä sama väli kuudella askeleella, ja Lissu lyhensi pyydettäessä sen verran näppärästi että myös kuusikin askelta saatiin väliin mahtumaan.

Open loppupalaute oli että lähestymisissä pitää muistaa rentouttaa käsi eikä jäädä kiinni (liian lyhyeen) ohjaan ilman että varsinaista pidätettä on missään vaiheessa edes tehnyt. Selkeä pidäte ja sen jälkeen käsi rennoksi. Lissu oli puomitunnillakin niin kiva että toivoin sitä myös huomisaamuksi estetunnille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti