perjantai 20. marraskuuta 2015

Asiallinen kouluvalmennuskerta

Perjantai on nyt vakiintunut viikottaiseksi Artsin valmennuspäiväksi, joten taas oltiin Vaken kanssa koulutunnilla. Tällä kertaa ehdittiin kävellä harvinaisen pitkät alkukäynnit maneesissa, mikä teki varmasti vain hyvää. Tunnin aiheena olivat erityisesti pohkeenväistöt.

Aloitimme samalla kuviolla kuin viimeksi, eli käynnissä mentiin lävistäjiä väistäen ja pääty-ympyrä sekä pitkä sivu ravissa tai laukassa. Käyntiväistöissä haluttiin Vakella taas reippaampaa ja sujuvaa askellusta eli ajatusta koko ajan eteenpäin. Yleensä parhaiten sujui silloin, kun uskalsin luopua sisäohjasta. Väistättävä pohje lähti helposti valumaan taakse, mutta tämä ei tietenkään ollut oikea ratkaisu vaan ennemmin kannatti hieman hipaista raipalla jos ei takaosa tuntunut tulevan mukana. Vasenta pohjetta väistäessä tuli hetkittäin pientä pyöristymistäkin, ja lyhyet laukkapätkät auttoivat saamaan Vaken rennommaksi ja etenevämmäksi.

Jatkoimme sitten ratsastaen väistöä toisella pitkällä sivulla, ensin käynnissä ja sitten ravissa. Aloitimme oikeasta kierroksesta, jonka olisin kuvitellut vaikeammaksi, mutta osoittautuikin lopulta helpommaksi väistösuunnaksi. Uralla väistäessä takaosa oli hankalampi saada poikitukseen, mutta käynnissä tämä onnistui melko hyvin. Samalla piti kuitenkin huolehtia, ettei Vake lähtenyt väistämään peruuttaen eli tuonut etuosaakin uran sisäpuolelle vaan marssi eteenpäin. Molempia pohkeita tarvittiin eteenpäinpyrkimyksen säilyttämiseksi. Taas olin liikaa kiinni sisäohjassa, ja yritin sillä turhaan kontrolloida etuosaa sekä poikitusta. Väistö alkoi aina nihkeästi ja hapuillen, mutta pitkän sivun loppua kohti tuli parempia askeleita niin että Vake väisti vasenta pohjetta kuuliaisemmin oikeaa ohjaa kohti. Väistöjen kautta poni tulikin paremmin "läpi" ja alkoi liikkua ravissa mukavan pyöreässä muodossa.

Raviväistö oli hankalampi, ja ensin en ollut saada lainkaan poikitusta aikaiseksi. Takaosaa piti avittaa kevyillä raipan hipaisuilla. Vaikka Vake liikkui muuten rennosti ja pyöreänä jännittyi se aina väistöön tullessa kun aloin säätää apujeni kanssa. Pitkän sivun loppuun saatiin kuitenkin joitain parempia ristiaskeleita, ja kun väistön päätteeksi käännytiin aina kulmassa ravivoltille oli Vake tosi mukavasti ulko-ohjalla. Sisäkättä pääsi voltilla myötäämään reilusti ja taputtamaan kaulalle.

Vasemmassa kierroksessa väistöt olivat sekä käynnissä että ravissa haastavampia. Kuten Artsi totesi, oikea takajalka on Vakella heikompi ja poni on nihkeämpi astumaan sillä ristiin. Apukeinoksi otettiin asetuksen kääntäminen menosuuntaan, jolloin sain vasemman lavan kontrolloitua paremmin sekä turha oikeassa ohjassa roikkuminen helpotti. Samalla tarvittiin napakkaa oikeaa pohjetta (jota vein edelleen liian taakse) sekä kevyitä merkkejä raipalla. Rennosti ja pyöreänä eivät etenkään raviväistöt onnistuneet, mutta kuitenkin väistöä seuraavalle kulmavoltille Vake pyöristyi erittäin hyvin. Myös tähän suuntaan löytyi hyvä tuki ulko-ohjalle, ja niin voltilla kuin suoralla urallakin Vake liikkui suorastaan rennon letkeästi.

Lopuksi otettiin muutamat laukannostot pituushalkaisijalla. Vasen laukka nousi ravista napakasti, mutta oikean laukan nostossa tuli helposti pientä viivettä ja hapuilua. Selvästi tässä vaikutti taas se ettei ollut seinän tukea. Sain keskittyä istumaan nostoissa pystyssä, ja oikean laukan nostot napakoituivat kun hieman muutin apujen ajoitusta. Noston jälkeiset laukka-askeleet pituushalkaisijalla tuntuivat mukavan ryhdikkäiltä ja pyöreiltäkin, eli poni jäi ulko-ohjan tuelle myös noston jälkeen.

Vaikka väistöt olivatkin tänään hankalia, niin olin tosi tyytyväinen siihen miten mukavasti Vake muuten liikkui. Pari edellistä valmennuskertaa ovat olleet tältä osin paljon huonompia, mikä on ehkä osittain johtunut pohjasta. Tänään löytyi hyvä pyöreä muoto etenkin raviin, ja tuntui että ravi myös työnsi aika hyvin itsestään eteenpäin. Pehmeällä pohjalla Vake joutuu vähän enemmän nostelemaan jalkojaan, mikä ei ole välttämättä huono juttu sillä tällöin se tulee ottaneeksi suurempia askeleita. Raviaskel ei ollut enää sitä kaikkein töpöintä, ja myös Artsilta tuli kehuja tästä kehityssuunnasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti