keskiviikko 18. marraskuuta 2015

Yksi kevyempi etuosa, kiitos

Keskiviikon ratsu koulutunnille oli Jussi. Tällä kertaa ratsastimme pitkästä aikaa tallin toisen open ohjauksessa, ja aiheena oli voltteja ja siirtymisiä. Kummallekin pitkälle sivulle tehtiin kolme volttia, joiden koko oli rajattu keskilinjalla olevilla maapuomeilla. Keskimmäinen voltti oli halkaisijaltaan tavanomaiset noin 10 metriä, mutta reunavoltit oli mitoitettu siten että toisella sivulla ne olivat huomattavasti suurempia ja toisella sivulla pienempiä. Ensin työskenneltiin hetki käynnissä, ja sitten jatkettiin ratsastaen kunkin sivun isommat voltit ravissa ja pienemmät käynnissä. Lopuksi otettiin mukaan laukannostot, eli laukattiin toisella sivulla ensimmäinen iso voltti, siirryttiin raviin ja ravattiin pienempi voltti, sekä nostettiin laukka vielä jälkimmäiselle isolle voltille.

Käynnissä Jussi jäi pitkän ja jähmeän oloiseksi, mutta ravissa se alkoi pikkuhiljaa vertyä paremmin. Tämä vaati eteenratsastusta sekä etuosan nostamista ryhdikkäämmäksi. Oikeassa kierroksessa asetus ei tullut aivan itsestään, mutta tämä oli kuitenkin se suunta missä Jussi tuli paremmin kahdelle ohjalle ja alkoi ravata letkeämmin ja ryhdikkäämmin. Vasemmassa kierroksessa Jussi oli kammottavan vino, enkä saanut tätä korjattua tarpeeksi. Oikea lapa puski ulos tosi paljon niin että volteille oli suorastaan hankala kääntää. Kun lavat olivat vinossa ei liikkuminen myöskään ollut niin sujuvaa, vaan Jussi ravasi vasemmassa kierroksessa pidempänä ja etupainoisempana. Myös oikealle olisi tosin ollut toivottavaa saada keveyttä tuntumaan ja etuosaan, eli ohjan päässä oli koko ajan vähän liikaa painoa. Tilannetta pahensi se, että oikeasta ohjasta puuttui pari "nystyä" juuri kriittisestä kohdasta. Niinpä oikea ohja ei ollut millään pysyä kädessä, vaan valui koko ajan liian pitkäksi ja jouduin puristamaan sitä aivan liikaa pitääkseni sopivan ohjaspituuden.

Oikea laukka rullasi isoilla volteilla mukavan energisesti ja tahdikkaasti, kun vaan rohkenin ratsastaa tarpeeksi eteen. Toki laukassakin kevyempi tuntuma olisi ollut suotavaa. Laukannostot ravista alkoivat sujua kivasti, kun ope kehotti ratsastamaan niihin riittävän isossa ravissa. Aluksi koetin himmailla liikaa ja ottaa ravia kasaan nostoon tullessa, mutta tällöin nosto oli hiukan ponneton ja nenä nousi ylös. Kun taas ratsastin nostoa kohti reilumpaa ravia ottamatta turhaan kiinni nousi laukka näyttävämmin ja pyöreän niskan säilyttäen. Laukasta raviin siirtyessä koetin parhaani mukaan pitää etuosaa ylhäällä ja saada painoa edestä taakse, mikä onnistui vaihtelevalla menestyksellä. Opelta tuli kehujakin parista siirtymisestä, mutta pehmeän vaivattomilta ne eivät kuitenkaan tuntuneet.

Vasen laukka puolestaan oli aika kökköä. Yritin houkutella parempaa liikettä esiin laukkaamalla pari kierrosta pääty-ympyrällä eteen ja antamalla pidempää ohjaa. Tässä askel parani hieman, mutta oikeaa laukkaa vastaavaa elastisuutta ja ryhtiä ei kuitenkaan löytynyt. Myös nostot olivat huonompia tähän suuntaan, vaikka kuinka koetin ratsastaa niihin riittävällä energialla. Nostot kuitenkin paranivat hieman, kun aloin istua sitkeämmin pystyssä enkä heilauttanut ylävartaloa eteen. Raviinsiirtymiset ope kehotti tekemään lakkavoltin lopulla juuri ennen uralle palaamista, ja näin onnistuttiin välttämään kaikkein pahin etuosalle valahtaminen.

Loppuraveissa Jussi tuntui ihan ok:lta ja oli tuntumalla kevyempi kuin suurimman osan tunnista tähän asti. Ope laittoi meidät menemään pari pitkää sivua keskiravissa, ja nyt askeleeseen irtosi jo jonkinlaista pidennystä ja sain etuosan pidettyä samalla aika hyvässä ryhdissä. Sitten annettiin vielä muodon venyä vähän pidemmäksi eteen ja alas. Huomasin kyllä tunnin aikana selkeästi sen, että askel pääsi venymään pidemmäksi ja letkeämmäksi silloin kun Jussin sai vähän parempaan ryhtiin ja pois etuosalta. Vielä pitäisi kuitenkin saada hevonen kannattelemaan itsensä paremmin, jotta tuntuma olisi vähän kevyempi. Myös Jussia olisi kivempi päästä ratsastamaan pehmeämmin ja kevyemmin, vaikka se itse niin mielellään ohjaan nojaileekin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti