lauantai 23. tammikuuta 2016

Uusi kiva poni

Lauantaina piti päästä lisätunnille ihan vain siitä syystä, että saisin kokeilla tallin uutta tuntiponia. Poni oli Tuomikosken tilalta ostettu Moonlight Menuett eli Kingi, 2002 syntynyt new forest -ruuna ja kokenut opetusponi joka on kuulemma näppärä hyppäämään sekä rata- että maastoesteitä. Olihan se söpökin kuin mikä, ruunivoikko ja kaikkea. Selästä käsin totesin Kingin minulle juuri sopivaksi mittasuhteiltaan ja oikein mukavan muotoiseksi istua. Jalat sai sopivasti ponin ympärille ja pohkeet oikealle paikalle kun poni ei ollut liian leveä muttei myöskään liian pikkuinen.

Aloitimme verryttelyt siirtymisillä. Muodosta ei sen kummemmin tarvinnut välittää, vaan ajatuksena oli, että pyöreys tulee tehtävien kautta jos on tullakseen. Tiesin jo etukäteen, että Kingi ei aivan helposti ala niskasta myötäämään, ja niinpä en antanut sen häiritä että mentiin turpa pitkällä. Tuntuma pysyi kuitenkin aika tasaisena. Siirtymiset Kingi teki mukavan kuuliaisesti, ravista käyntiin se tuli lähes pelkällä istunnalla ja raviin puolestaan lähti pienellä pohjeavulla täsmällisesti. Myös laukat nousivat ketterästi. Kingi liikkui kivasti omalla moottorilla olematta kuitenkaan millään lailla kiireinen, ja kuunteli sekä pidätettä että pohjetta hyvin. Katsomopäädyssä Kingi vielä vähäsen tuijotteli, eli kotiutuminen oli siltä osin kesken. Tuijotteluun ei kuitenkaan liittynyt kummempaa jännittymistä, ja Kingin tapa reagoida vaikutti nimenomaan olevan pelkkä korvat pystyssä katsominen eikä säpsähtely tai pakeneminen. 

Lopputunnin menimme puomitehtäviä. Ensin ratsastimme pääty-ympyröillä kahden maapuomin tai pikkukavaletin yli, ja näiden välille ympyrän kaarelle tuli 3-4 laukka-askelta. Kingillä oli mukavan napakka ja tasainen laukka, joten puomihommat onnistuivat oikein näppärästi. Askel oli helppo saada sopimaan puomille, kun tarvittaessa Kingi otti pyynnöstäni joko lyhyemmän tai pidemmän askeleen. Kaartaminen puomilta toiselle sujui sekin ilman vaikeuksia. Aluksi ratsastin kaaren melko lailla oikaisten, ja väliin tuli säännöllisesti kolme laukka-askelta. Kun aloin tehdä kaaren vähän isompana niin neljä askelta oli myös ihan luonteva ratkaisu. Oikeassa kierroksessa ympyrätehtävä tuntui vähän vasenta helpommalta, uskoakseni siitä syystä että pääsin istumaan paremmin suorassa. Vasemmalle laukatessa tuli pientä kallistelua sisään, mikä hieman nakersi kaarteen ratsastamisen helppoutta.

Toisena puomitehtävänä menimme tuttuja lävistäjiä, joilla oli 17-18 metrin linjat puomilta toiselle. Lävistäjillä tuli luonnollisesti laukanvaihdotkin mukaan kuvioihin. Kingillä nämä välit menivät melko helposti viidellä laukalla pienellä eteenratsastuksella. Lävistäjillä esiintyi kuitenkin ajoittaista kiemurtelua, minkä seurauksena pariin otteeseen otettiin kuudeskin askel mukaan. Molemmat pohkeet olisivat siis saaneet olla napakammin kiinni varmistamassa suoraviivaisen etenemisen ilman mitään harhailuja. Laukanvaihdot tuntuivat olevan Kingillä hyvin hallussa, sillä se vaihtoi lävistäjät päättävillä puomeilla ketterästi ilman sen suurempia ohjeita ratsastajalta. Vasemmasta laukasta oikeaan vaihtaminen tuntui olevan hieman nihkeämpää kuin päinvastoin.

Tunnin jälkeen kävimme vielä kävelemässä ulkona peltolenkin. Tällä pienellä lenkilläkin Kingi käyttäytyi aivan moitteettomasti ja lunkisti, ja sitä tuntui kiinnostavan lähinnä ruokamahdollisuudet. Kaiken kaikkiaan Kingi oli tosi kiva, perustoimiva ja järkevä poni jolla hinkuisin ehdottomasti myös hyppäämään. Loistava täydennys tallin ratsuvalikoimaan minun näkökulmastani, ja veikkaan Kingistä varmaa lasten ykkössuosikkia. Pyöreänä tuntumalla liikkuminen ei taida tulla Kingiltä aivan itsestään, mutta vaikutti siltä että huolellisesti siirtymisiä ja taivutuksia ratsastamalla voisi sekin puoli tunnin mittaan loksahtaa kohdilleen. Toivonpa pääseväni Kingin satulaan pian uudestaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti