torstai 30. heinäkuuta 2015

Väistöjä ravissa ja laukassa

Tämän viikon koulutunnin Vakella menin torstaina kolmen ratsukon ryhmässä. Aloitteestani tunti alkoi ilman jalustimia keventäen, sillä todettuani tämän Airan tunnilla hyväksi lonkkajumien pika-avaajaksi piti niksiä tietysti hyödyntää. Jouduin tälläkin kertaa ensin vähän hakeamaan oikeaa asentoa kevennykseen. Yritin aluksi keventää liian korkealle ja pystyyn, jolloin selkä meni notkolle. Kun keskityin paremmin vatsan tiukkana pitämiseen pysyi selkä pois notkosta ja liike tuntui luontevammalta. Samalla myös lonkkiin tuli tehokkaammin venytystä.

Raviverryttelyn jälkeen pahimmat kiristykset olivat helpottaneet, joten otin jalustimet jalkaan lopputunniksi. Siirryimme ratsastamaan kuviota, jossa pitkän sivun alkuun ratsastettiin kulmaan voltti ja tämän jälkeen mentiin pohkeenväistöä uralta pituushalkaisijalle. Väistö oli tarkoitus tehdä parissa-kolmessa pätkässä aina välillä suoristaen. Aloitimme oikeassa kierroksessa, jossa väistöä mentiin sekä ravissa että laukassa. Oikea kierros oli tänäänkin selvästi hankalampi suunta, sillä Vake tuntui niin voltilla kuin väistössäkin puskevan hieman oikea kylki edellä. Voltilla kuitenkin sain olla tarkkana etten alkanut kääntää kaulaa liikaa mutkalle sisäänpäin, vaan ponin olisi pitänyt taipua paremmin nimenomaan rungostaan ja tuoda etujalkoja vasemmalta oikealle. Väistössä tarvittiin pieniä merkkejä raipalla, jotta takaosa tuli kunnolla mukaan eikä ravin tahti päässyt hiipumaan. Ope ohjeistikin naputtelemaan raipalla kevyesti tahtia väistöaskeleisiin. Ulkopohje ja ulko-ohjan pidäte olisivat kuitenkin saaneet mennä vielä paremmin läpi, jotta väistössä ei olisi ollut yhtään kylkimyyryn tuntua.

Laukassa tehtävä onnistui melkeinpä paremmin kuin ravissa. Vake pyöristyi hyvin, ja laukkaa pääsi työstämään aika mukavasti. Suoralla uralla tosin asetus jäi helposti ulos, ja myös väistö mentiin hieman vasemmalle asettuen eli oikeaan laukkaan nähden vasta-asetuksessa. Laukassa sivuttaisliike oli loivaa, mutta onnistui kuitenkin yllättävän kivasti ja pääsin myötäämään Vakelle ohjalla. Laukassa väistäessä ei Vake myöskään päässyt samalla lailla puskemaan oikea kylki ja lapa edellä kuin ravissa. Väistö tuntui suorastaan parantavan laukkaa ja muotoa.

Samaa tehtävää mentiin tietenkin myös vasemmassa kierroksessa. Väistö ravissa onnistui nyt paljon jouhevammin ja täsmällisemmin, ja sain suoristukset väistöpätkien välillä tehtyä paremmin tähän suuntaan. Laukkaväistöt olivat tähän suuntaan oikein mukavia ratsastaa, tosin nyt niistä tuli enemmän sulkutaivutuksen kaltaisia asetuksen ollessa liikkeen suuntaan vasemmalle. Olin myös tyytyväinen laukkavoltteihin tähän suuntaan, sillä Vake kääntyi hyvin ja täsmällisesti eikä liiraillut yhtään ulospäin mitä se on niin usein tavannut tehdä. Sisäohjan saattoi myödätä kokonaan pois, sillä poni kääntyi niin näppärästi ulkopohkeella ja vielä taipuikin puskematta yhtään sisälavalle. Oikein kivaa laukkatyöskentelyä!

Vake teki tänään hyvin töitä, mutta olin kuitenkin hieman tyytymätön omaan ratsastukseeni. Sellaista keveyden ja rentouden tunnetta kuin Artsin valmennuksessa ei ihan löytynyt, ja ratsastin luultavasti liikaa kädellä. Vake oli varsinkin ravissa vähän raskaan oloinen ohjan päässä, mikä luultavimmin on seurausta siitä ettei käsi ole ollut tarpeeksi kevyt. Myötäämään olisi pitänyt päästä enemmän sen sijaan että unohduin kiinni ohjiin. Laukassa osasin myödätä ehkä paremmin, ja laukassa Vake olikin kevyemmän oloinen eikä niin roikkunut ohjalla. Taisin vähän yliyrittää tänään, ja niinpä en aina muistanut hellittää apuja. Vake kyllä meni ihan mukavasti niin kuin se viime aikoina on mennyt, eli pyöreyttä löytyy liikkumiseen paljon helpommin kuin aikaisemmin. Pyöreys ja rentous on hyvä, mutta seuraavaksi kaivattaisiin lisää keveyttä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti