torstai 2. heinäkuuta 2015

Einolan leiri, tunti 10: Vetokilpa ei kannata

Torstain iltapäivätunti oli koulua, ja tällä tunnilla olisi saanut mennä kangilla. En kuitenkaan kankia halunnut, sillä en kaivannut nyt kankikokeilua ja tuumasin kädessä ja tuntumassa olevan minulla vielä sen verran kehitettävää ettei kangilla ratsastus tässä vaiheessa olisi välttämättä kovin mielekästä. Sain tunnille sympaattisen Nuppu-vuonohevosen, jolla siis tiistaina ratsastin uittomaaston.

Tunnilla mentiin helppo A -tason tehtäviä eli takaosakäännöksiä ja vastalaukkaa loivilla kiemuroilla. Raviverryttelyssä ratsastimme serpentiinikiemuroita pitkän sivun vieressä olevien esteiden lomitse. Alkutunnista koin meillä olevan Nupun kanssa pientä vetokilpaa. Poni oli reipas, ja puolipidätteet eivät aivan kunnolla menneet läpi. Tuntumasta puuttui pehmeyttä, ja Nuppu puri ehkä vähän kiinni kuolaimeen. Samaa ongelmaa esiintyi takaosakäännöksissä, eli Nuppu ei ottanut pidätettä kunnolla vastaan ja niin käännökset olivat hieman jyrääviä. Laukka Nupulla oli mukavan tahdikasta ja pyörivää, ja vastalaukat poni suoritti todella asiallisesti. Pidin vastalaukkakiemuroilla ulkopohjetta vähän taaempana varmistamassa laukan säilymistä, ja Nupulla ei vaikuttanut olevan mitään ongelmia pitää tasapaino vastalaukassa.

Jossain vaiheessa tunnin loppupuolella Nuppu loksahti kevyemmäksi edestä. Luultavasti olin vihdoin hoksannut itse keventää kättä ja Nuppu vastasi siihen. Tässä vaiheessa huomasin kuinka älyttömän kiva Nuppu oli heti kun ohjasta ei vedetty vaan tuntumaan tuli keveyttä ja pehmeyttä. Nyt pääsin tekemään istunnalla puolipidätteitä, ja ympyröillä Nuppu myötäsi kivasti pyöreäksi. Luultavasti Nuppu olisi kulkenut alusta asti yhtä hyvin jos vaan olisin alkanut ratsastaa pidätteitä istunnalla sen sijaan että roikuin ohjissa. Ohjilla ratsastus oli jälleen se laiskan kuskin ratkaisu kun ei istunnassa tuntunut olevan riittävää jämäkkyyttä. Onneksi edes lopputunnista koin tällaisen pienen oivalluksen ja Nuppu pääsi hieman näyttämään kuinka kevyt ja mukava se oikeasti onkaan. Vetokilpailu ei vaan koskaan kannata ja se olisi syytä muistaa. Siinä vaiheessa kun tekisi mieli käyttää ohjaa kannattaa yleensä käyttää istuntaa ja pohjetta.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti